De geschiedenis van mijn tanden – Valeria Luiselli

Titel:  De geschiedenis van mijn tanden
Auteur:  Valeria Luiselli
Uitgever:  Uitgeverij Karaat
ISBN:  978 90 797 7021 2

Bij het lezen van de titel “De geschiedenis van mijn tanden” weet je niet wat je te wachten staat. Een biografie? Een avonturenroman? Misdaad en moord? Het boek blijkt ook een plezierige verrassingstocht.

Hoofdpersoon Gustavo Sánchez Sánchez is een man met een verzamelobsessie en een erg slecht gebit. Hij moet en zal een uitzonderlijk gebit verwerven. Niet zomaar een gebit, maar één met een verhaal. Het gebit van Marilyn Monroe. Hoe? Door een veiling. In de weg ernaartoe en erna lezen we het verhaal hoe hij zich ontwikkelt tot veilingmeester. En waar is een veilingmeester goed in? In het vlot aan elkaar praten van voorwerpen met verhalen, gebruik makend van verschillende methodologieën. Overdrijven, weglaten of door beeldspraak. Alledaags wordt hallucinerend en humoristisch. In zijn eigen woorden: ‘Ik doorvors; ik vind. Ik aromatiseer, maak schoon en desinfecteer. Ik recycleer, beter gezegd (p.110).’

Dit is niet zomaar een roman, maar een kunstproject, daar de schrijfster het verzoek kreeg om een fictiewerk te schrijven bij een tentoonstelling. Haar inspiratie was de vraag: ‘Wat voor invloed heeft het uit de context van een galerij, museum of literaire pantheon halen van een voorwerp of naam – een omgekeerde Duchampiaans proces- op de betekenis of interpretatie van dat voorwerp of die naam?.(p. 204)’

Het is een roman geworden in zeven afleveringen. Zeven totaal verschillende afleveringen rondom hetzelfde verhaal, waarin steeds nieuwe wijzen van vertellen worden verkend. Gebundeld vormt het een collage in schrift. Het is een lovenswaardige zoektocht naar een nieuwe stijl, vorm en geluid. Hier en daar prettig maf.

Hoe meer kennis van de wereldliteratuur je hebt, hoe meer lagen en verwijzingen je in het verhaal ontrafelt, waardoor toevallige passanten opeens niet zo toevallig zijn. De verwijzingen zijn echter niet betweterig of pedant, maar humoristisch. Ze worden gebruikt ter verrijken en uit de filosofie van Voltaire ‘Originaliteit is niets anders dan verstandige imitatie; de meest originele schrijvers zijn degene die leentjebuur bij elkaar hebben gespeeld (p.172).’ Door ook dergelijke quotes op te tekenen, deelt Luiselli haar inspiratie met de lezer. Het is haar paperclipverzameling aan gedachten, associaties en frappante beelden. Een mooie wijze om inspiratie over te brengen en de lezer stil te laten staan bij een betekenis en het hergebruik hiervan.

Dit is een bijzonder boek en een geslaagd experiment om kunsten samen te brengen. Hoe meer afleveringen je van het boek leest, hoe beter zich een ‘360 graden beeld’ vormt. Ik hoop dat dit het eerste seizoen is en dat er spoedig meer series met afleveringen komen, waarin Valeria Luiselli kunsten op een magisch realistische wijze aan elkaar verbindt.

Waardering: 9/10


Lees “De Geschiedenis van mijn tanden” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.