De genezing van de krekel – Toon Tellegen & Gwen Stok

Titel: De genezing van de krekel
Auteur: Toon Tellegen & Gwen Stok
Uitgever: Querido
ISBN: 978 90 214 1626 7

Deze beeldroman-editie van “De genezing van de krekel” is  is een heruitgave van het oorspronkelijke boek uit 1999. Gwen Stok, illustrator en kunstenaar, was zo onder de indruk van “De genezing van de krekel” dat zij besloot Toon Tellegens tekst in stripvorm om te zetten.

Ik moet eerlijk bekennen dat dit de eerste maal is dat ik een verhaal van Toon Tellegen las. Tellegen is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Hij won in  2000 De gouden uil met “De genezing van de krekel”.

“De genezing van de krekel” omvat een prachtig verhaal met een dieperliggende boodschap. De krekel wordt plotseling overladen met een somber gevoel. Hij kan niet verklaren waar dat het gevoel ineens vandaan komt, maar hij ziet het allemaal niet meer zitten: “De krekel heeft zelfs geen zin in zijn verjaardag. Alle dieren krijgen een brief met het bericht dat het feest niet doorgaat. Voor de zekerheid bakt hij een kleine, treurige taart. Hij feliciteert zichzelf met de woorden: ‘Nergens mee gefeliciteerd, krekel’.”(82-83) Hij gaat met alle dieren praten uit het bos, iedereen heeft zijn eigen visie op de somberheid. Alle dierpersonages zijn aardig en behulpzaam. Ze weten dan wel niet hoe ze met somberheid moeten omgaan maar ze proberen wel alles om de krekel te helpen.

Mensenfiguren met kostuums aan

Toon Tellegen geeft zijn dieren een menselijk karaktertrek gegeven, illustrator Gwen Stok draait deze gedachte om: het zijn mensenfiguren met kostuums aan. De dieren die worden uitgebeeld hebben wel nog de typische eigenschappen van zichzelf. Zo kan bijvoorbeeld de Kraai vliegen.

“De genezing van de krekel” is een heel goed boek over depressiviteit, en is eigenlijk toegankelijk voor zowel jong als oud.

In tijden van vandaag komt iedereen in aanraking met depressie.  Alhoewel dat “De genezing van de krekel” een vrij somber verhaal is komt er ook humor en luchtigheid in voor. Een voorbeeld hiervan is wanneer de eekhoorn de somberheid uit het hoofd van de krekel probeert te trekken.

De strip is in het zwart-wit getekend. Bij wijze van spreken is al het kleur uit zijn  leven verbannen. Wel heeft de illustrator voor één specifieke kleur gekozen namelijk de kleur geel. Ik merkte dat deze kleur in en uit het verhaal gaat en associeerde deze met blijheid en tevredenheid.

Ik zie het boek helemaal niet als een zelfhulpboek hoe je depressie kan tegengaan maar een boodschap een over hoe het voelt om zo neerslachtig te zijn. En welk effect dit op je naaste omgeving kan hebben.

Waardering: 7,5/10


Lees “De genezing van de krekel” zelf!


Koop bij bol.com

Over Evelyne

Ik ben Evelyne (35j) halftijds verpleegkundige. Ik woon samen met mijn echtgenoot en 2 zonen (12 en13j) te Ertvelde in België. Ik ben een echte boekenworm. Het liefst van al lees ik graag trillers. Sinds een jaar doe ik mee met met online leesclubs (bol.com) en de hebban leesclub. Een leesclub bied voor mij een enorme meerwaarde aan een boek, ik vind het interessant te ontdekken hoe we vanuit onze persoonlijke ingesteldheid het boek benaderen en ons dan op verschillende manieren inleven in de denkwereld van de auteur. De uitwisseling van deze visies opent een bijkomende dimensie in de appreciatie hoe goed het boek de problematiek van het onderwerp weergeeft en de auteur er in slaagt deze bewogenheid aan de lezer over te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.