De drift van Sneeuwwitje – Bas Belleman

Titel: De drift van Sneeuwwitje
Auteur: Bas Belleman
Uitgeverij: Van Gennep
ISBN: 97 89461 642646

Als een sprookjesliefhebber ben ik altijd geïnteresseerd in bewerkingen van de klassiekers. Verhalen als Sneeuwwitje, Blauwbaard en De Ganzenhoedster zijn zo vervlochten met onze jeugd, onze cultuur en verteltradities dat het niet makkelijk is om op een goede manier een bijdrage te leveren aan het opnieuw, in eigen stijl vorm geven van deze verhalen. Disney gaat regelmatig de uitdaging aan de verhalen om te zetten naar beeld, maar laten steevast de ware karakteristieken van het verhaal nog meer verloren gaan. Sinds jaar en dag worden de verhalen opgeschoond, toegeschreven naar de huidige maatstaven, verkinderlijkt. Wie weet nog het echte einde van Sneeuwwitje?

Bas Belleman heeft in “De drift van Sneeuwwitje” ook zijn stempel gedrukt op de bekende volksverhalen als Klein Duimpje, Doornroosje, De rattenvanger van Hamelen en De nieuwe kleren van de keizer.

Belleman is een dichter en heeft dan ook de vertelsels naar dichtvorm omgezet. Nu ben ik geen kenner van poëzie, en heb hier wellicht een te nauw beeld van. De verhalen in “De drift van Sneeuwwitje” doen mij echter niet aan gedichten denken. Belleman speelt met dialoog van personages en geeft daardoor een inkijkje in de belevingswereld van bijvoorbeeld Vrouw Holle. Soms geeft hij meer perspectiefwisselingen (Rapunzel) dan de vertelsels zoals ik ze ken van de verzamelde bundels van de gebroeders Grimm of Perrault.

Bij sommige verhalen heeft Belleman beter door durven pakken dan bij anderen. Bij De gelaarsde kat blijft hij te dicht bij het origineel om verrassend te zijn en iets toe te voegen aan het verhaal. Bij Roodkapje daarentegen durft hij beter af te wijken en geeft er zo een nieuwe dimensie aan: “Mama, had je mij laten gaan als ik de wolf zou ontmoeten? Nu vraagt hij of ik alleen ben en dat ben ik. Hij vraagt waar ik heen ga en wat gebeurt er als ik zwijg? Ik kan niet liegen, hij zou het merken (blz. 39).” Hiermee komt het verhaal dichter bij onze huidige tijd waarbij de kranten vol staan met opvoedproblemen en afwegingen die ouders soms moeten maken.

“De drift van Sneeuwwitje” is een leuk boek voor mijn verzameling van sprookjes, maar echt een toegevoegde waarde? Nee, niet-verzamelaars zullen eerder teruggrijpen op de alom bekende klassieker.

Waardering: 7/10


Lees “De Drift van Sneeuwwitje” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.