De dochter van de klokkenmaker – Kate Morton

Titel: De dochter van de klokkenmaker
Auteur: Kate Morton
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7257 3

Ergens in Engeland, in de bocht van de rivier de Theems, staat een huis. Een huis met een grote geschiedenis. Elodie Winslow is archivaris in London. Als ze een leren tas vindt met daarin een foto van een mooie vrouw en een schetsblok, is ze met stomheid geslagen. In het schetsblok staan namelijk schetsen van een huis dat ze herkent uit haar familiegeschiedenis. Is er een link tussen het archief dat ze beheert en haar eigen familie? Het huis trekt aan haar, dus gaat ze op onderzoek uit.

En inderdaad, het huis heeft een rijke geschiedenis. Zo diende het rond 1862 als uitvalsbasis voor een kunstenaarscollectief onder leiding van Edward Radcliffe. In de Tweede Wereldoorlog woonde er een gezin dat de bombardementen ontvlucht was. En hoe zit het met dat verhaal over een enorm kostbaar juweel dat ergens op het terrein zou moeten liggen?

Heden = verleden = heden

Gaande het boek leren we steeds meer over de historie en hoe het verleden verbonden is met het heden. “Al het verleden is het heden”, is een uitspraak die meerdere keren terugkomt en inderdaad heel toepasselijk lijkt.

In ruim 500 pagina’s ontwarren we alle geheimen. En daar zitten de nodige plotwendingen in. Bij de eerste twee wendingen sloeg bij mij de teleurstelling toe, want je ziet ze al mijlenver aankomen. Wat op dat moment nog niet duidelijk is, is dat die plotwendingen dienen om het fundament te leggen voor veel verrassender verbanden en inzichten.

“De dochter van de klokkenmaker” is een boek dat ik in de winkel niet snel uit het schap zou pakken. De hele layout (inclusief een oogstrelend patroon van klokken op de zijkanten van het boek) is net even te zacht om me aan te trekken. De afbeelding, de kleuren maken duidelijk dat dit boek bedoeld is voor een vrouwelijk publiek. Ik zie zo voor me hoe de zon schijnt en een vrouw met grote zonnebril aan een rosé sipt en de bladzijde omslaat. Zoiets.

Dit beeld is jammer, want “De dochter van de klokkenmaker” is een heel mooi boek, met goed geconstrueerde verbanden, een aantrekkelijke verhaallijn. Met liefde, en een vleugje misdaad. Maar vooral is dit een boek voor wie op onderzoek uit wil. Kate Morton heeft me met dit boek (mijn eerste) oprecht laten genieten van een wonderbaarlijk mooi verteld verhaal.

Waardering: 8/10


Lees “De dochter van de klokkenmaker” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.