De Dirty Girls Social Club – Alisa Valdes-Rodriguez

Titel: De Dirty Girls Social Club
Auteur:
Alisa Valdes-Rodriguez
Uitgeverij:
De Boekeri
ISBN:
90-225-3566-5

Een boek met de titel De Dirty Girls Social Club kan van alles betekenen. Maar dit boek is zeker geen boek over meisjes in de sexindustrie, integendeel. Het verhaal komt uiteindelijk neer op zes Latina’s die in Amerika opgroeien en elkaar hebben leren kennen aan de universiteit van Boston. Daar speelt het boek zich ook voornamelijk af. Allen hebben ze journalistiek gestudeerd. De schrijfster van het boek, Alisa Valdes-Rodriguez, blijft hiermee dichtbij huis omdat ze zelf journalistiek heeft gestudeerd en als journalist werkzaam is geweest.

Het boek heeft niet één hoofdpersoon, alle zes de dirty girls of ook wel sucia’s genoemd naar het Latijnsamerikaanse equivalent ervan, spelen de hoofdrol. Lauren, Elizabeth, Sara, Rebecca, Usnavys en Amber zijn bijna allen werkzaam in de media of in de entertainment. Ieder half jaar komen ze bij elkaar om elkaars wederwaardigheden te bespreken. Het zijn hartsvriendinnen maar gaandeweg blijkt toch dat ze geheimen voor elkaar hebben en dat ze elkaar toch niet zo goed kennen als ze dachten.

Ieder van deze dirty girls krijgt een eigen stem in het verhaal door een hoofdstuk wat naar haar vernoemd is. Dat maakt het boek ook makkelijk leesbaar. De dirty girls die eind twintig, begin dertig zijn vertellen over hun problemen over hun werk en hun problemen met mannen. Sara lijkt degene te zijn waar de meesten jaloers op zijn, ze is getrouwd met een knappe en zeer succesvolle advocaat. Ze hoeft niet meer te werken en brengt haar tijd door met haar twee zoontjes. Maar schijn bedriegt.

Amber lijkt de eeuwige dromer te zijn met torenhoge ambities waar het haar muziek betreft. Niemand verwacht dat zij het zal gaan maken.
Lauren heeft wel een relatie maar haalt daar geen bevrediging uit. Als ze haar vriend betrapt met een ander, neemt ze een rigoureuze beslissing die gelukkig goed uitpakt.
Usnavys is vernoemd naar een Amerikaans marineschip en heeft zo haar eigen verhaal. Is een man met geld niet makkelijker dan zonder?
Elizabeth is een succesvolle presentatrice totdat ze door een schandaal aan de schandpaal wordt genageld.
En Rebecca kan goed zonder haar man maar durft ze voor zichzelf te kiezen?

Door een dramatische gebeurtenis komen ze dichterbij elkaar en worden een aantal miscommunicaties en onderhuidse spanningen uit de weg geruimd. De dirty girls worden hiermee vrienden voor het leven.

De Dirty Girls Social Club is een heerlijk zomerboek, zonder complexe verhaallijnen of lastig taalgebruik. Het is verrassend dat het boek wel inzicht biedt in stereotyperingen. Latina’s in Amerika hebben regelmatig met deze stereotyperingen te maken en de typetjes van dit boek rekenen daar mooi mee af. Dat is de grootste verdienste van het boek.


“De Dirty Girls Social Club” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.