De chocolatiers – Jan Moran

Titel: De chocolatiers
Auteur: Jan Moran
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1676 8

Op de achterflap van “De chocolatiers” staat te lezen, dat dit boek “totaal verslavend” is. Ik kan mij daar wel in vinden. En verslavend in het geval van chocolade helemaal. In “De chocolatiers” kwam ik volop aan mijn trekken. Het water liep me soms in de mond bij de beschrijvingen van hoe bonbons gemaakt worden.
“Hier hebben we een handgemaakte gianduiottotruffel van melkchocola bestrooid met geroosterde hazelnoten. Nu gaat u een truffel proeven met bloedsinaasappel en geroosterde pistachenoten uit Sicilië, gezoet met vanille uit Madagaskar.”(p.224)

Besluit

Celina heeft haar man Tony verloren en besluit op een dag zijn familie in Toscane op te zoeken, samen met haar zes jarige zoon Marco. Waarom Tony haar altijd verboden had om contact met zijn familie op te nemen snapt ze niet. Ze wordt daar namelijk met open armen wordt ontvangen. Als ze besluit om daar te gaan wonen en zelf haar eigen handgemaakte bonbons te gaan verkopen verandert haar leven drastisch. Hoe? Gaat ze de liefde vinden?

Reis

De liefde voor chocolade druipt bijna van de bladzijden af.

Ze komt achter een geheim in het leven van haar overleden man Tony en wordt voor keuzes in haar eigen leven gesteld. Hiervoor gaat zij een reis naar Peru maken. En nee, ik ga niet verklappen wat het doel van de reis is. Hiervoor moet je beslist “De chocolatiers” van Jan Moran lezen.  Een heerlijke feelgood roman die je meteen doet verlangen naar zonnig Toscane waar “De chocolatiers” zich grotendeels afspeelt. Het water liep mij regelmatig in de mond bij de opsomming van handgemaakte bonbons.

“Een chocoladetruffel had haar lot veranderd. Een zachte, met cacaopoeder besprenkelde truffel gevuld met een ganache van donkere chocolade en framboos en gehuld in een couverture , een dikke laag chocolade die optimaal smolt bij lichaamstemperatuur.” (p. 5)

De liefde voor chocolade druipt bijna van de bladzijden af. En regelmatig kreeg ik door de beschrijvingen van de handgemaakte bonbons hier gewoon trek in. Je leert Celina goed kennen en leeft met haar mee. Dankzij de beeldende schrijfstijl van Jan Moran is het net of jezelf in Italië bent. Een vlot geschreven verhaal vol intriges, liefde, geheimen, maar ook romantiek.
“Chocolade delen was liefde delen; in elke bonbon had ze een stukje van haar hart gelegd.”(p.14)

En liefde is precies wat je voelt als je “De chocolatiers” van Jan Moran leest.

Waardering 8,5/10


Lees “De chocolatiers” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.