De chocolatiers – Jan Moran

Titel: De chocolatiers
Auteur: Jan Moran
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1676 8

San Francisco 1953. Celina Savoia is volledig van slag door het plotse overlijden van haar man Tony, die een professionele chocolatier was. Ze besluit om Amerika te verlaten en samen met haar zoontje Marco naar de zonnige Amalfikust in Italië te gaan. Op zoek naar de familie van Tony. Daar begint ze haar chocolatier aan zee. Omringd door de familie van haar man, krijgt ze al snel het vermoeden dat er iets niet klopt over de identiteit van haar geliefde echtgenoot. Dit mysterie houdt Celina erg bezig, en samen met Lauro, de broer van haar man, gaat ze op pad om de waarheid te achterhalen. Dit brengt hen in Zuid-Amerika bij de cacaoplantage. Waarbij het bedrog harder aankomt dan gedacht.

Jan Moran heeft met “De chocolatiers” een verslavende feelgood roman neergezet. Een verhaal dat draait rond intriges, verraad en romantiek in deprachtige romantische Amalfikust.

Genieten

Het boek neemt je vanaf het allereerste moment mee naar de verrukkelijke wereld van chocolade. Je zou er zelf van verwateren: “…een zachte, met cacaopoeder besprenkelde truffel gevuld met een ganache van donkere chocolade en framboos en gehuld in een couverture…” blz 5. Ikzelf kon het mij al levendig voorstellen, en bijna de smaak ervan proeven. Of ruiken. Ook later in het verhaal worden we verwend met allerhande informatie over de zelfgemaakte chocolade. Zoals: “Bij een goede kwaliteit geeft pure chocola een harde knak en melkchocola een zachtere”. blz 222. Altijd leuk om tijdens het lezen bij te leren.

Romantiek en spanning

De plot van “De chocolatiers” zit goed in elkaar. Het verhaal zit vol met intriges, geheimen, verraad en uiteraard de nodige dosis romantiek. Celina settelt zich in de Amalfikust om haar eigen chocolatier te beginnen, en heeft daar de kans op een tweede liefde. Maar het mysterie rond Tony houdt haar bezig. Samen met Celina komen we beetje bij beetje meer te weten over het grote geheim dat Tony met zich meedraagt. Wanneer Celina contact opneemt met de familie van Tony, beginnen na een tijdje de twijfels te komen. Is Tony wel wie hij zegt te zijn? Samen met Celina ontdek je als lezer mee de waarheid achter de leugens.

Ondanks dat “De chocolatiers” een romantisch verhaal is, is er ook meer dan voldoende ruimte voor spanning. Deze wordt vooral gecreëerd door het mysterie dat rond de identiteit van Tony hangt. Hoe verder in het verhaal, hoe meer deze spanning aanzwengelt. De ontknoping van het geheel kwam uiteindelijk als een totale verrassing binnen. En dit kon enkel door de goede uitwerking van deze boeiende verhaallijn. Waarbij het vaak draait rond het maken van bepaalde keuzes.

Beeldende schrijfstijl

Jan Moran heeft een erg aangename en beeldende schrijfstijl. Het verhaal leest erg vlot, en je ziet als het ware de beelden voor je ogen verschijnen. Meer nog, wat de chocolade betreft lijkt het wel alsof je ze ruikt en proeft. Jammer dat dit nog niet mogelijk is in een boek. Qua taalgebruik is het verhaal regelmatig doorspekt met Italiaanse woorden en zinnen. Dit past volledig bij het verhaal, maar het zou wel handiger zijn geweest mocht de Nederlandse vertaling nog wat vaker in het boek worden weergegeven. Al creëert dit wel een bijzondere sfeer. Daarnaast is ook het hoofdpersonage Celina en de prachtige Italiaanse omgeving uitgebreid en gedetailleerd uitgewerkt. Net als de streek van de cacaoplantages. Dat maakt dat je je perfect kunt inleven in deze roman.

Buiten mijn comfortzone

Hoewel ik eigenlijk geen roman lezer ben, heeft “De chocolatiers” mij toch kunnen bekoren. Ik vond het een originele en spannende verhaallijn, waarbij er naast romantiek ook voldoende mysterie aanwezig was. Ook heeft Jan Moran een schrijfstijl en taalgebruik die mij erg bevalt. Alleen is mijn Italiaans niet goed genoeg om de mooie woorden en uitdrukkingen ten volle te begrijpen. Voor mij was “De chocolatiers” een boek waarmee ik uit mijn comfortzone ging. Maar ik heb er absoluut geen spijt van. Het is eens iets anders, en dat moet zeker kunnen. En een stukje chocolade erbij maakt het nog beter ;-).

Waardering: 7/10


Lees “De chocolatiers” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.