De Box – Günther Gras

Titel: De Box
Auteur: Günther Gras
ISBN: 978 90 2908 519 9
Uitgever: Meulenhoff

Günter Grass beschrijft in “De Box” een serie familiereünies waarin een groep mensen, allemaal zijn zonen en dochters, sommige met andere moeders, samenkomen om te praten over het verleden. En praten doen ze, liefst allemaal door elkaar. Het hele boek is geschreven in dialoogvorm, met mensen die elkaar onderbreken, aanvullen en corrigeren.

Hoewel het boek eigenlijk een biografie is (er wordt verwezen naar zijn eerdere boeken, en zijn politieke activiteiten voor de Duitse SPD), heeft het boek niets van de standaard biografie. Zoals het in het boek al staat aangekondigd: “Grass laat zijn acht kinderen over hem vertellen – maar dan wel in zijn eigen woorden.’Het zou best kunnen dat ook wij gewoon maar bedacht zijn’ verzucht een van hen.

Op meesterlijke wijze weet hij op enorm natuurlijke manier de personages vorm te laten krijgen in de verhalen die de broers en zussen over elkaar vertellen. Ook de box, die steeds in alle gesprekken terugkomt, krijgt gaandeweg een beeld, al is het steeds een beetje anders, al naar gelang wie er aan het woord is. De box is in de familie een spil geweest. Het was een oude AGFA-camera die door een vrouw genaamd Marie (Mariechen) werd bediend. Een fototoestel, maar dan een met “een eigen wil”. Nooit kwamen er foto’s uit de donkere kamer die weergaven wat de mensen zagen, steeds gaf het toestel iets anders weer dan de werkelijkheid. Het voorspelde de toekomst, het beeldde de wensen van de afgebeelde personen uit, het deed allerlei bizarre dingen. Magisch? De kinderen twisten erover, maar zijn het erover eens dat het een bijzonder apparaat was.

Gras speelt met de taal en met de beeldvorming op een manier die doet begrijpen waarom hij in 1999 de nobelprijs voor de literatuur was.

“De box” is zonder twijfel een bijzonder boek. Boeiend, fascinerend, en een tikkeltje vreemd.


Lees “De Box” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.