De Alchemist – Paulo Coelho

Titel: De Alchemist
Auteur: Paulo Coelho
Uitgever: Arbeiderspers
ISBN: 978 90  295 0898 8

Het lijkt soms wel alsof iedereen “De Alchemist” van Paulo Coelho heeft gelezen. Althans, bijna iedereen. Want ik had het boek zelfs nog nooit in de hand gehad voordat ik afgelopen week besloot er iets over te schrijven.

Santiago is een simpele Spaanse schaapherder die al tijden lang een droom heeft: reizen. En wel naar Egypte, waar volgens zijn dromen een schat verborgen zou liggen. Als hij een mysterieuze figuur ontmoet, besluit hij te gaan voor zijn droom. Hij verkoopt zijn kudde, gaat naar Marokko, waar hij ontdekt dat Egypte nog wel een stukje verder ligt.

Maar hij zet door, ook bij tegenslagen, om uiteindelijk in een karavaan opgenomen te worden. Daar vertelt een medereiziger hem dat er in Egypte een alchemist leeft. De reiziger wil graag bij hem in de leer, maar het is Santiago (en de lezer) die door de Alchemist wordt uitgekozen om te baden in diens wijsheid, de les hoe je “je eigen legende” kunt leven.

Het is geen wonder dat “De Alchemist” zo een succes is geworden, want de boodschap van Coelho is overduidelijk: blijf niet hangen in het leven dat je toevallig leeft, maar luister naar je hart en volg je dromen. Die boodschap zal in 1988, toen het boek voor het eerst uitkwam, al populair zijn geweest, maar nú alleen nog maar meer. We leven immers in een tijd dat je vooral “je passie” moet beleven, wat die passie ook is.

Zoals Benjamin Franklin ooit gezegd schijnt te hebben: “Sommige mensen sterven op hun 25e, maar worden pas op hun 75e begraven”. Dan is het beter om de aanmoedigingen van Coelho aan te horen en ervoor te gaan, toch?

Waardering: 7/10


Lees “De Alchemist” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.