Buskruit en Kaneel – Eli Brown

Titel: Buskruit en kaneel
Auteur: Eli Brown
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 978 90 5672 434 4

“Buskruit en kaneel” speelt zich af in 1819. Terwijl Owen Wedgewood net een meesterlijke maaltijd heeft gekookt voor zijn baas Lord Ramsey, stormt Mad Hannah Mabbot het zomerverblijf binnen. Ze slacht Lord Ramsey meedogenloos af, zich onderwijl te goed doend aan de exquise gerechten op tafel. Zo goed eet ze zelden op de Rose, haar piratenschip. Ze neemt Wedgewood dan ook gevangen om voor haar te koken. Iedere zondag moet hij haar gehemelte weer zien te prikkelen. Lukt dat niet, dan wordt hij haaienvoer.
Wedgewood houdt tijdens deze gevangenschap een logboek bij: “Buskruit en kaneel”.

Gedurende zijn noodgedwongen verblijf leert hij zich niet alleen behelpen met de voedselvoorraden die op het schip te vinden zijn en dat wat de zee te bieden heeft. Hij komt ook steeds meer te weten over de drijfveren van deze roodharige pirate, de opiumhandel en de rol van zijn lord hierbij. Zal Wedgewood zich lang genoeg staande weten te houden tussen mannen die een andere norm hanteren dan de verfijnde Engelse manieren die hij gewend is? Een schip zoals de Rose herbergt veel geheimen en verhalen.

De invalshoek de Brown heeft gekozen met de wekelijkse vooruitzichten doet denken aan Scheherazade. Een Duizend en een nacht is “Buskruit en kaneel” echter zeker niet. Nu zullen velen vast en zeker watertandend de bereidingen volgen van de Zondagse dis. Helaas, een zeebanket is niet aan mij besteed en veel Franse termen die gebruikt worden om de gerechten te beschrijven zijn mij vreemd. Geen moment zou ik dan ook gaarne aan de tafel verkeren met Mabbot. Zeker omdat Wedgewood een oude zeur is, zonder veel ruggengraat en me met zijn gezemel dan ook aardig op mijn zenuwen werkt.
Keuzes die Mabbot maakt kan ik dan ook niet begrijpen. Maar ja, er iets met eten en passies.

“Buskruit en kaneel” is wat mij betreft een middelmaat. Leuk genoeg om uit te lezen als je toch geen ander boek bij de hand hebt. Niet boeiend genoeg om mijn nachtrust te verstoren.

Waardering: 6,5/10


Lees “Buskruit en Kaneel” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.