Azijnmeisje – Anne Tyler

Titel: Azijnmeisje
Auteur: Anne Tyler
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN:  978 90 388 0212 1

Anne Tyler is een Amerikaanse schrijfster van meer dan 20 romans en ze is een Pulitzer Prijs winnaar. Dat feit alleen al vraagt erom een schrijver te lezen. Meestal spelen Anne Tyler’s romans zich af in Baltimore waar ze ook woont. Dat geldt ook voor “Azijnmeisje”. Dit boek is om meerdere redenen een aanrader maar ook omdat het een hervertelling is van Shakespeare’s “The Taming of the Shrew”. Dit jaar (2016) is het 400 jaar geleden dat Shakespeare stierf en aan een aantal prominente schrijvers is gevraagd om verhalen van Shakespeare naar eigen inzicht te verhalen.

De kern van het originele verhaal van Shakespeare gaat over zelfopoffering van een vrouw voor een man. Zou in onze moderne tijd opoffering een anachronisme zijn? Of is er wat dat betreft niet veel veranderd? Anne Tyler heeft met dit gegeven een humoristisch boek weten te creëren. Haar hoofdpersonage is Kate Battista, een intelligente, jonge vrouw van 29 die na een afgebroken studie bij haar vader is gaan wonen. Haar vader,Dr. Battista, is eenmonomane wetenschapper. Kate werkt op een kinderdagverblijf en bestiert het huishouden van haar vader en zorgt en passant ook voor haar tienerzusje Bunny die af en toe onuitstaanbaar is. Haar leven kabbelt voort maar er gebeurt eigenlijk niet zoveel. Dan komt haar vader met een verzoek zo waanzinnig dat Kate niet weet of haar vader een grap met haar uithaalt of niet.

Haar vader stelt voor dat ze met zijn collega Pjotr, een jonge, briljante wetenschapper, gaat trouwen zodat hij in Amerika kan blijven. Zijn verblijfsvergunning is bijna verlopen en haar vader kan geen verlenging regelen omdat hun gezamenlijk onderzoek nog niet voldoende resultaat heeft geleverd. Zal Kate zich opofferen voor haar vader zodat hij zijn belangrijke onderzoek kan afmaken? Anne Tyler heeft een zeer humoristische insteek in het verhaal gebracht en af en toe deed het me aan Bridget Jones denken. De wederwaardigheden van een langdurig vrijgezelle vrouw in de hedendaagse tijd worden scherp geïllustreerd zonder in clichés te vervallen.

Zal Kate genoegen nemen met het bizarre voorstel van haar vader? Er ontvouwt zich een komisch toneelstuk waarbij Dr. Battista af en toe wel een beetje als het stereotype van een wetenschapper wordt voorgesteld. Hoewel de roman door een Amerikaanse is geschreven en zich in Baltimore afspeelt, deed het toch een beetje Brits aan. Anne Tyler heeft Shakespeare goed bestudeerd en deze meester van de literatuur als voorbeeld genomen. Dat is maar goed ook want daarom is deze roman onderhoudend, komisch, en heerlijk om in te lezen. Het leest vlot en is ideaal voor een middag als je wil wegdromen.

Waardering: 8/10


Lees “Azijnmeisje” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *