Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Titel: Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum
Auteur: Benjamin Alire Sáenz
Uitgever: Blossom Books BV
ISBN: 9 7894 6349 1105 

Benjamin Alire Sáenz heeft veel prijzen gewonnen met “Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum”.
Het is een prachtig Young Adult boek, geschreven vanuit het perspectief van Aristoteles (Ari), een eenzame boze jongen, die zich slecht kan uiten en het liefste alleen is. Hij heeft het zwaar, zijn broer zit in de gevangenis en wordt thuis doodgezwegen. Dante, is een echte betweter, heeft een ongewone kijk op de wereld en loopt het liefst op blote voeten.
Als deze twee 15 jarige Mexicaans-Amerikaanse jongens elkaar leren kennen in het zwembad is dit het begin van een hechte vriendschap. Deze vriendschap wordt danig op de proef gesteld, terwijl ze worstelen met hun identiteit en geaardheid.

Het probleem met mijn leven was, dat het iemand anders idee was.

Dante laat Ari een andere kijk op de wereld zien. Ze gaan samen op ontdekking en proberen nieuwe dingen uit, zoals bier drinken, roken, zoenen. Langzaam worden ze volwassen, maar dit is eerst nog een hele strijd. Hun vriendschap verwaterd als Dante voor een jaar met zijn ouders naar Chicago gaat. Wanneer Dante terugkomt is hij veranderd en volwassen geworden. Hun vriendschap komt eerst weer moeizaam opgang, daar Ari ergens bang voor is. Hij weet echter niet precies waarvoor hij bang is. Dat ontdekt hij door toedoen van zijn ouders: ” Je bent niet alleen, Ari. Ik weet dat je het zo voelt, maar jij bent het niet”. (p 260).

Ari’s vader is veteraan en kampt met PTSS. Hijkan zich moeilijk uiten. Zijn moeder heeft stress door toedoen van Ari’s broer. Mede door de ontstane vriendschap tussen beide ouderparen leren ook zij zich open stellen naar Ari en helpen hem, met waar hij bang voor is.

“Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum” gaat onder andere over de zoektocht naar jezelf, vriendschap en familie. Er worden vragen opgeworpen  als “Wie ben ik en wie wil ik nou echt zijn?” ,”Als ik half Mexicaans ben en half Amerikaans, bij wie hoor ik dan?” En “op welk geslacht val ik eigenlijk?”

Door de korte hoofdstukken en vlotte schrijfstijl heb ik genoten van het lezen van “Aristoteles & Dante ontdekken de wereld”. Het verhaal is een tedere en eerlijke ontdekking van identiteit en seksualiteit geworden. Liefde moet open en vrij zijn, zonder schaamte.

Ik kon me goed in Ari vinden. Hij vindt “voelen” en “praten” maar moeilijk en kropt daardoor dingen op. De muur die hij heeft gebouwd om zijn hart, is denk ik voor veel mensen herkenbaar. Door Dante beginnen die muren omlaag te komen en je ziet hem groeien en veranderen van een jongen naar een jongvolwassene! 

Waardering: 8/10


Lees “Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Eén reactie

  1. Dit boek staat al een poosje op m’n lijstje. Juist ook omdat hij zo mooi is vormgegeven. Ik hou echt van boeken met een mooie kaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.