Als we elkaar terugzien – Kirstin Harmel

Titel: Als we elkaar terugzien
Auteur: Kristin Harmel
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7921 3

“Als we elkaar terugzien” is een liefdesroman die alle elementen van een liefdesroman samenvoegt. Het verhaal hangt haast van de clichés aan elkaar. En toch vloeiden de tranen bij het lezen rijkelijk…

Het boek begint ermee dat Emily, schrijfster van beroep, haar vaste column is verloren. En dus haar inkomen. Dan krijgt ze vanaf haar werk een pakketje toegezonden dat voor haar was bezorgd. Erin een schilderij met een briefje: “Hij bleef altijd van haar houden”. Het schilderij toont een portret van haar onlangs overleden oma.

Nieuwsgierig besluit Emily te onderzoeken waar dit schilderij vandaan komt. Dit onderzoek dwingt haar tot hernieuwd contact met haar vader, die haar en haar moeder 19 jaar geleden verliet. Al snel belanden ze in München, waar ze ontdekken dat hun grootvader een Duitse krijgsgevangene was. Vandaar komen ze terecht in Atlanta en andere Amerikaanse plaatsen. Om, zoals dat zo clichématig op het achteromslag staat “de kracht (te) vinden om de confrontatie met het verleden aan te gaan”.

Zoals gezegd, het “Als we elkaar terugzien” zit vol van clichés. En toch is het een rijke vertelling. Het vertelt over de romance tussen twee “vijanden” die niet mocht zijn, over scheiding en over een levenslang verlangen. Het vertelt over hoe destructieve gedragspatronen van generatie op generatie overspringen, totdat iemand eindelijk bewuste actie neemt het patroon te doorbreken. En het laat de tweestrijd zien van iemand die zo graag vergeven wil worden, terwijl ze zelf een ander iets soortgelijks niet wil vergeven.

Nu ik het boek uit heb, ben ik blij dat ik heb doorgezet. Maar vooral in de eerste 100 pagina’s ofzo kostte het me moeite. Het verhaal raakte me niet. Waarom dat veranderde, geen idee. Misschien moest ik zelf op een punt komen dat ik me durfde open te stellen. Misschien herkende ik iets. Maar ergens bereikte ik een punt dat het boek me raakte. En vanaf dat moment moest ik regelmatig huilen. En begon ik zelfs te denken over liefdes van lang geleden en de liefdes van nu. En zelfs begon ik na te denken over de patronen in mijn eigen familie.

Tja… “Als we elkaar terugzien” drukt blijkbaar precies op de juiste knoppen…

Waardering: 7,5/10


Lees “Als we elkaar terugzien” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, ‘s avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *