Als katten van de wereld verdwijnen – Genki Kawamura

Titel: Als katten van de wereld verdwijnen
Auteur: Genki Kawamura
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 9338 5

Hoeveel is een dag langer leven jou waard? Wat zou jij doen, als de duivel je een dag langer leven biedt, in ruil voor het verdwijnen van iets van aarde?

Dat is de vraag waarvoor de hoofdpersoon van “Als katten van de wereld verdwijnen” zich gesteld ziet. Hij leeft een eenzaam leven. Overdag is hij postbode, ‘s avonds zit hij thuis met zijn kat. Als een verkoudheid wel erg lang voortduurt, gaat hij naar de dokter. Die vertelt hem dat hij terminaal ziek is. Als hij een week te leven heeft, heeft hij geluk.

Het nieuws komt als een schok en hij besluit een bucket list op te stellen. Maar dan verschijnt de duivel, met een aanbod: elke dag heeft de hoofdpersoon een keuze: als hij iets volledig van de aardbodem verdwijnt, mag hij een dag langer leven.

Wat doe je dan? Wat doe je wanneer de duivel je laat kiezen tussen een dag langer leven, of een wereld waar geen enkele telefoon te vinden is?

Wat is écht belangrijk?

Geniki Kawamura heeft met dit gegeven de spijker op de kop geslagen. Elke dag van de laatste week die de hoofdpersoon nog te leven zou hebben wordt overspoeld door overpeinzingen over het leven. Wat is er nu écht belangrijk? De hoofdpersoon beseft dat hij fouten heeft gemaakt en gaat op zoek naar antwoorden en oplossingen.

Hoewel de vragen die de hoofdpersoon voorgeschoteld krijgt erg pittig zijn, leest “Als katten van de wereld verdwijnen” luchtig en vlotjes weg. Best knap, want Kawamura heeft stiekem best de nodige vraagtekens bij de (Japanse) samenleving van nu gesteld.

Her en der stop je als vanzelf met lezen, om na te denken over de levensvragen die Kawamura je voorschoteld. Vreemd genoeg wordt het echter nooit zwaar en neerslachtig. Sterker nog, Kawamura heeft een humoristische stijl om deze zware onderwerpen te behandelen.

“Als katten van de wereld verdwijnen” trok mij, een kattenmens, in eerste instantie aan omdat ik dacht dat het ging over hoe gek sommige mensen op hun kat zijn. Ik bleek enorm misleid. Het boek zet je aan tot filosofische overpeinzingen, maar dan zonder de bijbehorende hoofdpijn. Kost een filosofieboek me zo een paar maanden, dit boek had ik in twee dagen uit. En het is absoluut het herlezen waard!

Waardering: 8/10


Lees “Als katten van de wereld verdwijnen” zelf!

Als katten van de wereld verdwijnen Genki Kawamura
Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.