Allemans gek – Richard Russo

Titel: Allemans gek
Auteur: Richard Russo
Uitgever: Signatuur
ISBN: 978 90 567 2559 4

Richard Russo publiceerde zijn eerste boek (“Mohawk“) in 1986. Dat was het eerste van een lange reeks titels. In 2002 wist hij zelfs de prestigieuze Pullitzerprijs te winnen (voor “Empire Falls”). Russo is dus echt wel een gevestigd schrijver. En toch heb ik nooit eerder een boek van hem in handen gehad. Jammer, zo blijkt.

Voor de kenners, in “Allemans gek” komen dezelfde personages voor die ook in “Niemands Gek” een rol speelden. Maar gelukkig voor mij is Russo niet iemand die boeken schrijft die je dwingen om al het eerdere te lezen. “Allemans gek” is prima zelfstandig leesbaar. Het boek gaat over niets, en over van alles.

Volgens de achterflap en het persbericht draait het om Douglas Raymer, de hoofdcommissaris van politie in het plaatsje North Bath. North Bath is een gat, een dorp dat aan het verloederen is en dat vol jaloezie naar het buurdorp kijkt. Dáár lijkt alles wél te lukken. Raymer is nog altijd in de rouw, want een tijdje terug vond hij zijn vrouw, dood. Ze is van de trap gevallen. In de keuken een briefje, waaruit blijkt dat ze er vandoor wilde gaan met een andere man. Raymer moet en zal weten wie die andere man was. Maar op de een of andere manier gebeurt er in dit dorpje ineens van alles.

Ondertussen volgen we ook Sully (hoofdpersoon uit “Niemands Gek”) die binnenkort verwacht te sterven, diens vriend Rub (die niet al te intelligent is), de crimineel Roy die zijn ex probeert terug te krijgen maar losse handjes heeft en nog een hele collectie aan andere personages. De een nog kleurrijker dan de ander.

“Allemans gek” zit vol met mensen met een krasje en nog vreemdere gebeurtenissen. 534 pagina’s lang strooit Russo allerlei onwaarschijnlijke gebeurtenissen over ons heen en weeft hij een web waarin iedereen met iedereen te maken heeft en alles met elkaar samenhangt. “Allemans Gek” is geen lineair boek dat, zoals thrillers dat vaak doen, naar een bepaalde uitkomst toewerkt. Eerder lijkt Russo het soort schrijver bij wie het verhaal zich langzaam maar zeker -al schrijvende- vormt.

Hij werkt alle personages goed uit en maakt het volstrekte logisch dat ze onlogische dingen doen. In “Allemans gek” geen twee dimensionele figuren, hier heeft ieder zijn eigen psyche en onzekerheden. Ook maakt Russo de collectieve wanhoop voelbaar van een plaatsje dat de afgelopen decennia alleen maar malaise heeft gekend.

“Allemans gek” was voor mij even wennen, nadat ik in de afgelopen weken vooral wat luchtiger werk gelezen heb. Inderdaad, veelal thrillers en luchtigere werken (met een kleine serieuze ondertoon). “Allemans gek” is een stuk serieuzer. Vreemd genoeg blijft het luchtig, maar je voelt aan alles dat dit boek van een heel ander kaliber is.

“Allemans gek” is een dikke pil, maar zeker de moeite van het lezen waard.

Waardering: 9/10


Lees “Allemans gek” zelf!


Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, ‘s avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *