Al dat andere – Marta Rojals

Titel: Al dat andere
Auteur: Marta Rojals
Uitgever: Signatuur
ISBN: 978 90 5672 524 2

In “Al dat andere” lezen we over de belevingswereld van Anna en hoe in Barcelona door de crisis het dagelijks leven van vele jongeren en stellen verandert. Anna probeert stand te houden, berekent en herrekent en komt erachter dat er ook andere mogelijkheden zijn. En hier speelt ze mee. Terwijl haar partner met meer en minder enthousiasme zijn leven een nieuwe wending probeert te geven na zijn ontslag, probeert zij haar gevoel te activeren bij een doofstomme jongen, waarbij het haar goed uitkomt dat ze niet zoveel hoeft te praten.

Marta Rojals zet een eigentijds en realistisch beeld neer. De invloed van de digitale revolutie op communicatie neemt een belangrijke rol in. Virtualiteit en realiteit wisselen zich continu af. Whatsapp, Skype, Facebook; ze vliegen je om de oren. Het zijn de communicatiekanalen van de hoofdpersoon, die soms zo uit ‘the Big Bang Theory’ gelopen kan zijn. Rojals probeert de lezer te bevangen met het beknellende gevoel van de crisis: de impact van een teruglopend saldo op jezelf, je partner en je imago tegenover de (digitale) buitenwereld. Barcelona anno 2013 komt tot leven in kleine details en lokale verwijzingen: blauwe mappen in de metro, renwedstrijden door de stad en manifestatie van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Het persbericht en de achterflap zijn lovend over dit boek, dat zelfs wordt omgeschreven als een ‘Anna Karenina van de 21ste eeuw’. Ik zie dit niet terug in het boek. Het is er niet in geslaagd een blijvende indruk op mij achter te laten. Met de Anna van Tolstoj leefde ik mee, ze ontroerde en zette alles op het spel. De Anna van Marta Rojals past zo in een bouqetreeks met haar affaire en digitale obsceniteiten.

Het decor, gekenmerkt door de economische crisis en de impact die dit heeft op de jonge generatie, geeft geen maatschappij-kritische boodschap en blijft hierdoor vooral achtergrond met hier en daar een vleugje cynisme. Het eind wordt snel afgeroffeld om haar ‘vleesgeworden vergetelheid’ te laten aansluiten bij trauma’s uit het verleden. Misschien omdat het zo graag in wilde spelen op wat er nu gebeurt, is het te alledaags geworden.

Waardering: 5/10


Lees “Al dat andere” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.