Adam en Evelyn – Ingo Schulze

Titel: Adam en Evelyn
Auteur: Ingo Schulze
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8476 5

Adam en Evelyn zijn een samenwonend stel in het Oost-Duitsland van de jaren ’80. Hij is kleermaker van beroep en zij serveerster. Terwijl Evelyn niet erg tevreden is met haar baan en haar leven, gaat Adam helemaal op in zijn werk. Daarvan profiteren vooral de vrouwen voor wie Adam de jurkjes en pakjes op maat maakt. Maar Adam geeft hen echter ook nog een heel andere service voor hun geld.

Op een dag betrapt Evelyn Adam op heterdaad en krijgt er genoeg van. Met vrienden reist ze af naar Hongarije om daar uit te zoeken, wat ze met haar leven wil. Adam reist haar achterna en maakt onderweg en in Hongarije nogal bizarre dingen mee. Steeds weer wordt hij geconfronteerd met de verschillen tussen het Oosten en het Westen. Waar is het nou beter? Waarom wil iedereen er eigenlijk vandoor? En wat wil hijzelf? En vooral, hoe krijgt hij Evelyn zo ver om weer met hem terug te gaan naar huis?

Ingo Schulze vertelt met “Adam en Evelyn” een verhaal zoals het zich óók had kunnen afspelen in die tijd van de muur. Wat zo mooi is, is juist dat het gevaar maar een bijrol speelt. De Stasi is wel een begrip, maar onbelangrijk. De personages worden veel te veel opgeslokt door hun alledaagse ruzies, woelige gevoelens en pesterijen, zodat ze bijna zelf niet doorhebben hoe ze elkaar de grens overduwen. En hier stopt het verhaal ook niet. Het leven gaat verder, ook in West-Duitsland en ook daar is het weer heel anders. De grote vraag is, kunnen Adam en Evelyn daar hun geluk vinden?

De schrijstijl van de auteur bestaat grotendeels uit dialogen wat de lezer altijd een gevoel van actie geeft. Soms is echter niet duidelijk, wie wat zegt en het is vaak en beetje nadenken en zoeken naar de rode draad. Het boek is echter geschreven zoals het ook vaak in het leven is: Altijd iets aan de hand, maar niet altijd even duidelijk.


Lees “Adam en Evelyn” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.