Aardse vruchten – James Hannaman

Titel: Aardse vruchten
Auteur: James Hannaman
Uitgever: Querido
ISBN: 978 90 214 0383 0

Als een boek wordt aangeprezen als “elf keer verkozen tot boek van het jaar”, als “Great American Novel” en andere superlatieven, dan weet je: dit wordt geen licht leesvoer. En inderdaad, “Aardse vruchten” is een pittig boek.

Het gaat over Darlene. Tijdens haar studietijd krijgt ze iets met Nat. Alleen was Nat toen net met iemand anders aan het daten. Deze vrouw neemt hen hun relatie nogal kwalijk en begint een treitercampagne, die ertoe leidt dat Darlene en Nat verhuizen.

In hun nieuwe woonplaats wordt Nat politiek actief. Helaas is niet iedereen blij met een zwarte die gelijke rechten eist. De winkel van Nat brandt tot de grond toe af. Met Nat erin. Darlene blijft achter, met hun zesjarige zoon Eddie. Ze kan het leven niet meer aan en raakt verslaafd aan crack. Eddie moet zich maar zien te redden.

Dan krijgt Darlene een baan aangeboden. Zo een bod dat te goed om waar te zijn lijkt. Ze gaat erop in. En inderdaad, het is te goed om waar te zijn. Eddie blijft achter, zich afvragend waar zijn moeder is gebleven.

“Aardse vruchten” is een zwaar boek, met zware thema’s. Discriminatie en armoede zijn de constante achtergrondmuziek van het verhaal. Kinderverwaarlozing door drugsgebruik is een ander centraal thema. En dan zijn er nog prostitutie, uitbuiting en moderne slavernij. Niet echt thema’s waar je lekker mee onder de dekens wilt kruipen.

Het boek vergt dan ook nogal wat van de lezer. Toch weet Hannaham zijn verhaal toegankelijk te houden. Het is allemaal goed te volgen. Tenminste, zodra je doorkrijgt dat het verhaal afwisselend verteld wordt vanuit het perspectief van Eddie en het perspectief van Scotty.

De eerste paar hoofdstukken vroeg ik me vertwijfeld af wie die Scotty nou was. Man? Vrouw? Straatmens? Maar dan valt het kwartje: Scotty is geen persoon, Scotty is de verslaving. Scotty is crack.

Het zal vast vaker gedaan zijn, maar voor mij is dit iets nieuws: een verhaal verteld door een illegale substantie. Door dit perspectief zuigt het leed van de hoofdpersonen zich in je vast. Want Darlene verlangt niet alleen naar haar hit, Scotty verlangt ook naar haar. Scotty wil haar bij zich houden, houdt van haar, zoals niemand anders dat doet. En Scotty verzet zich tegen de halfslachtige pogingen van Darlene om hun “relatie” te beëindigen.

Bijzonder. Boeiend. Confronterend.

Waardering: 8/10


Lees “Aardse vruchten” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *