33 Revoluties – Canek Sánchez Guevara

Titel: 33 Revoluties
Auteur: Canek Sánchez Guevara
Uitgever: Signatuur
ISBN: 978 90 567 2554 9

“Een onvergetelijke roman”, staat er op de voorkaft van dit slechts 88 pagina’s tellende boekje. Ik lees de aanprijzing, weeg het boekje en een gevoel van cynisme komt in me op. Ja, dat zal wel. Dan begin ik te lezen. En meteen word ik gegrepen.

Een paar jaar terug was ik in Cuba. Ik hoorde daar het officiële verhaal van de door de Staat betaalde gids. Ik sprak, met mijn beperkte Spaans, af en toe wat locals. Vroeg door. En soms, als het vertrouwen gewonnen was, gaf een enkeling toe dat het leven in Cuba toch niet zo paradijselijk is als de Staat je wil laten geloven.

Canek Sánchez Guevara, de kleinzoon van Ché Guevara, doet daar een schepje bovenop. In minder dan 90 pagina’s propt hij 33 hoofdstukken die een beeld geven van het dagelijks leven van zomaar een Cubaan. De hoofdpersoon zit vast in zijn leven. Elke dag is hetzelfde. Alles is als een oude 33-toerenplaat met een kras. Altijd hetzelfde. Nooit eens een verandering, een verbetering.

Een aantal Cubanen kaapt een schip. Maar voor ze het land kunnen ontvluchten, wordt de sleepboot door de autoriteiten tot zinken gebracht. Dat lijkt een contra-revolutie te doen ontbranden.

Het verhaal van “33 revoluties” heeft eigenlijk weinig om het lijf. Er gebeurt niet heel veel in het leven van de hoofdpersoon. De kracht zit hem echter in de dichtheid, de intensiteit. Vanaf de eerste pagina wordt je meegezogen in het deprimerende bestaan van een bewoner van een land dat een paradijs had kúnnen zijn. Het cynisme over wat de revolutie heeft gebracht is evident en bijzonder grijpend verwoordt. Guevara komt met zinnen als: “De toekomst wordt gebouwd op het fundament van gisteren, met arbeidskracht van vandaag” of “is een gemeenschap van vreemde wezens louter een vreemd zijn van het gemeenschappelijke?”(p.19) en “In zijn appartement wordt hij ontvangen door de eenzaamheid in al haar naaktheid, en ze nodigt hem uit naast haar te gaan liggen.” (p.25).

Prachtig taalgebruik dus, wat vele lagen kent. Puur stilistisch genot!

Waardering: 8,5/10


 

Lees “33 Revoluties” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.