De dochters van de kapitein – María Dueñas

Titel: De dochters van de kapitein
Auteur: María Dueñas
Uitgever: Wereldbibiliotheek
ISBN: 978 90 284 2790 7

Op de kaft van dit boek van Maria Duenas staat een jonge vrouw in overpeinzingen over de Hudson te turen. Op de achtergrond het Vrijheidsbeeld; het teken voor emigranten dat ze Amerika bereikt hebben. Maar is het ook het land dat hen vrijheid zal brengen?

De jonge vrouw op de kaft staat symbool voor een van de dochters Arenas. Drie aantrekkelijke, ondernemende en pittige vrouwen, die hun geliefde Malaga hebben moeten verlaten om zich tegen hun wil in bij hun vader te voegen in New York, die hen graag op het rechte pad wil houden en na jaren van afwezigheid in het gezin door zijn matrozenbestaan, nu eindelijk vastigheid heeft gevonden en het gemis aan vaderlijk” gezag wil compenseren. Echter, hier komt abrupt, vroegtijdig een einde aan, daar het boek opent met zijn begrafenis.

De drie zusjes Arenas

De jonge vrouw op de kaft kan Victoria, de oudste, zijn. De meest ingetogen van het stel, die zich samen met haar moeder inzet voor de continuïteit en regelmaat in het gezin en haar eigen geluk bereid is hiervoor op te offeren, totdat ze oog in oog komt met de bokser Chano.

De jonge vrouw op de kaft kan ook Mona zijn, de middelste en meest ondernemende van de zussen. Zij accepteert als eerste de nieuwe situatie en verlegt haar grenzen om het restaurant dat ze van hun vader erven, De kapitein, nieuw leven in te blazen. Het onmogelijke moet haalbaar worden, ook als dat betekent dat ze dingen moet wegslikken.

Tot slot kan het ook de jongste, Luz, zijn. De meest onstuimige met de ambitie om een beroemde zangeres/ danseres te worden en die zich door haar ambitie laat verblinden, waardoor ze worstelt met haar loyaliteit.

Spaans temperament

Zoals het een Spaanse families past, spelen de emoties hoog op. Ze kunnen niet met elkaar en niet zonder elkaar, waardoor ruzie en teleurstelling worden afgewisseld door onvoorwaardelijke liefde en troost. Hoeveel de zussen naar buiten ook als een blok optreden, veranderen de situaties. De dochters worden zelfstandige vrouwen en dit proces doet relaties en verwachtingen veranderen.

Alle drie de zussen worden goed uitgewerkt tot eigen karakters, waardoor personages gaan leven en je de dialogen en keuzes goed kunt plaatsen. Je leeft met ze mee en hoopt vurig dat het goed met ze komt, want tegenslag ondervinden ze elk apart en gezamenlijk. Het lot lijkt hen niet gunstig gezind, maar, “That which does not kill us makes us stronger” .(Of toepasselijker in een Amerikaanse, wellicht hedendaagse vertolking van Luz, Kelly Clarkson met Stronger)

De Crisisjaren

Op de achtergrond op de kaft het Vrijheidsbeeld; symbool voor hoe in het boek verhalen rondom het emigranten bestaan, de Spaanse kolonie in New York, zijn vervlochten. De harde realiteit, de dynamiek in de wijken, de eigen winkels en uitgaansgelegenheid en het gemis van het thuisland. Het thuisland, Spanje, waar de monarchie omver is geworpen en de republiek langzaam in een burgeroorlog verwikkeld. Deze politieke, historische details komen in de vorm van het opgeluisterde personage van Alfons de Bourbon tot leven; waarbij de politieke spanning samenkomt met het dagelijkse emigranten leven van de zussen.

Tevens speelt Maria Duenas met recht en onrecht. En wat is eerlijk, wenselijk en verwerpelijk? Zich afspelend in de dertiger jaren, laat het een ander beeld zien van (vrouwen)emancipatie en rechten. De vrijgevochten non Lito strijdt voor de rechten van de meisjes, maar wordt dwarsgezeten.  #metoo komt veelvuldig voorin het showbusinessland van Luz en de sociale klassen handelen binnen hun eigen praktijken en relaties, waar Mona hard op gewezen wordt. Hier worden geen waardeoordelen gedaan en en passant aangestipt. Centraal staan de avonturen van de zussen, die op een snelle, toegankelijke en prettige toon geschreven zijn om je bij het verhaal te houden; geen filosofische dwalingen.

“De dochters van de kapitein” is een heerlijk semi historisch, maar bovenal fictief romantisch familiedrama. Het zal me niet verbazen als hier binnenkort een speelfilm van gemaakt wordt. Het heeft er de basis ingrediënten voor -moord, verraad, passie, hartstocht – en in boekvorm geeft het je een reeks plezierige uren vermaak. Dergelijke verhalen beloven wat voor het te realiseren landverhuizersmuseum De Fenix in Rotterdam. Nu hopen dat het daar net zo kleurrijk en passievol wordt als in dit boek.

Waardering: 8/10


Lees “De dochters van de kapitein” zelf!


Koop bij bol.com

Over Lija

Wegkruipen in de hoek van de bank en nergens tijd voor hebben, want het enige dat telt is het omslaan van de pagina om sneller te weten wat er met de hoofdpersoon gebeurt. Hier kan ik ontzettend van genieten. De verhalen nestelen zich in mijn hoofd en komen gevraagd en ongevraagd naar boven. Ik bewonder sterk geschreven zinnen (door eenvoud, gebruikte metaforen of vorm). Daarnaast is een belangrijk criterium voor mij of de schrijver erin slaagt betrokkenheid te creëren en een (nieuwe) kijk op de werkelijkheid overbrengt. Sinds 2013 schrijf ik recensies en mijn interesse in boeken is o.a. gewekt door het leven in Europa, waardoor veel boeken een relatie hebben met Barcelona/ Spanje (Spaanstalig), Rusland of Parijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.