Uit het leven van Scarlett – Ciara Geraghty

Titel: Uit het leven van Scarlett
Auteur: Ciara Geraghty
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978 90 452 1896 0

Wat is vervelender:  een relatiebreuk, ongepland zwanger zijn of allebei? In “Uit het leven van Scarlett” lees je alles hierover. Op een humoristisch, soms hilarische wijze laat Ciara Geraghty ons kennis maken met Scarlett O’Hara en haar vrienden.

Openingszin

Met de volgende openingszin wordt de tendens voor het verhaal gezet: “Op vrijdag ben ik over tijd. Het moet om 11.23 uur beginnen. Om 11.30 uur begin ik me zorgen te maken.” (p. 9)

Scarlett is gewend haar hele leven tot in de puntjes te plannen. Alleen sommige dingen laten zich niet plannen, zoals een zwangerschap. Haar relatie met John is verbroken en met Red heeft ze een one-night stand gehad. Hoe ingewikkeld kan het worden?

Ouders

Na haar relatiebreuk is Scarlett weer bij haar ouders gaan wonen. Ze is de dochter van Declan O’Hara, een beroemde, maar op zijn retour zijnde, acteur. Haar excentrieke moeder Maureen acteert ook en samen vormen deze een stel apart.
“Ze lijkt wel een hoorn des overvloeds van sieraden. Door alle armbanden en prulletjes en kettingen en lange oorringen rinkelt ze als ze beweegt, als een kat met een belletje. Je moet goed kijken om haar te ontdekken onder alle spullen die ze met zich meezeult.”(p. 32)
Koken kunnen ze niet, drinken des te meer. Regelmatig stopt Scarlett de zich als een dramaqueen gedragende Maureeen in bed. Wat dit voor haar betekent?

Werk

Scarlett is weddingplanner van beroep en is hier goed in. Als ze zwanger is, wacht ze lang met het vertellen ervan op haar werk. Waarom? Net als iedere vrouw is ze bang om promotie mis te lopen door haar zwangerschap. Maar wil ze de promotie wel? Uiteindelijk ziet  Scarlet in dat er niets anders op zit dan alle plannen overboord te gooien en het leven te accepteren zoals het op haar af komt. En dat gaat een heel onverwachte wending voor haar nemen.

Personages

De personages zijn goed weergegeven en leer je goed kennen. Je leeft met Scarlett mee en de keuzes die ze gaat maken. Vanaf het moment dat Scarlett besluit de baby te houden, sluit je haar in je hart. Je ziet haar met vallen en opstaan weer richting aan haar leven geven. Een proces dat Ciara Geraghty geloofwaardig beschrijft. Scarlett is perfectionistisch en ziet er altijd tot in de puntjes verzorgd uit. John, haar ex partner is een rationele man, die alles op een zakelijke manier bekijkt. Dit in tegenstelling tot Red. Deze is het tegenovergestelde van Scarlett. Met haar ouders kan Scarlett niet goed praten, maar met haar neef Bryan des te beter. Bij hem stort ze regelmatig haar hart uit. In de loop van het verhaal zie je iedereen naar elkaar toegroeien.

Feelgood

“Uit het leven van Scarlett” is eerder uitgegeven in 2010 onder de naam “Trouw aan mij”. Het is nu in 2019 door de uitgever in een nieuw fleurig jasje gestoken. Het is een echte feelgood roman met een beetje diepgang. Het is boeiend, grappig, romantisch en mooi geschreven. Houd je van een beetje ‘gek’ dan is dit boek van Ciara Geraghty een aanrader. Hoewel de rode draad de zwangerschap van Scarlett is, en hoe zij daarmee omgaat, komen er tal van andere zaken aan bod. Dit geeft het verhaal net de luchtigheid die het nodig heeft.Vooral de hilarische toestanden rond het huwelijk van Sofia, zorgen regelmatig voor een glimlach op je gezicht. Tel daar de gemakkelijk leesbare schrijfstijl bij op en je hebt alle ingrediënten voor een feelgood met een lach en traan.

Waardering 7/10


Lees “Uit het leven van Scarlett” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.