Otherhood (Als jij maar gelukkig bent) – William Sutcliffe

Titel: Otherhood (Als jij maar gelukkig bent)
Auteur: William Sutcliffe
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8786 7

Het is de nachtmerrie van elke volwassen man: onverwachts staat ineens je moeder voor de deur met de mededeling dat ze een weekje komt logeren.

Dat is het basisgegeven van het boek “Otherhood” van William Sutcliffe. Het is geen nieuw boek, want het is al sinds 2008 in het Nederlands verkrijgbaar (onder de titel “Als jij maar gelukkig bent”, uitgegeven door Prometheus). Netflix heeft het verhaal echter verfilmd, dus werd het tijd voor een film-editie van dit boek.

Even het verhaal: drie mannen waren ooit de beste vrienden. Maar het leven heeft hen een ander pad laten lopen, waardoor ze elkaar nooit meer zien. Hun moeders spreken elkaar echter nog wel. Als de moeders op Moederdag niet eens een belletje krijgen besluiten de drie vrouwen dat het tijd wordt om de band aan te halen. Ze gaan op missie: zeven dagen logeren om de band te herstellen en hun zonen te redden.

“‘Ze gooien ons er echt niet uit. Niet als we onze poot stijf houden’. ‘Maar waarom?’ vroeg Gillian. ‘Omdat we niet willen dat zo ons vergeten. Kleinkinderen daargelaten, ik vind dat wij het recht hebben om ze echt te leren kennen, dat is wel het minste. Ze hebben ons buitengesloten en dat is niet eerlijk.'” (p.60)

Dat die zonen daar helemaal niet op zitten te wachten, komt niet bij hen op (althans, niet als een serieuze gedachte).

Ouder boek, voor nieuw publiek

“Otherhood” kreeg in 2008 al lovende recensies en het is te verwachten dat die traditie in 2019 wordt voortgezet. Met Netflix gaat het in ieder geval een heel nieuw publiek bereiken. Wat ook helpt is dat er de gebruikelijke prikkelende thema’s in zitten: de ene zoon is homoseksueel en probeert daarin zijn weg te vinden, de andere zoon treurt om vergane liefde en is niet van plan zijn moeder kleinkinderen te geven. Zelfs niet als ze hem vertelt dat hij ook wel een niet-Joodse vriendin mag versieren.

Ondanks het schijnbaar eindeloze enthousiasme van de pers, vond ik “Otherhood” een boek dat moeite had om me voor zich te winnen. Vooral in het begin, misschien omdat het zo makkelijk was me in de mannen te verplaatsen en ik me kapot ergerde aan de personages en hun logica..

Naarmate het boek vordert, tovert het af en toe een glimlach op mijn gezicht. Maar dat is helaas wel wat minder dan het “schaterlachen” dat me door The Telegraph wordt beloofd. Ook ben ik niet verliefd geworden op dit boek, zoals The Independent zou hebben gezegd.

Hooguit zou ik de Guardian deels volgen. Want “Otherhood” is soms vermakelijk en soms diepgaand. Ik vermoed echter dat dit één van die zeldzame gevallen is waar de film (gemaakt door de mensen achter Sex and the City en Modern Family) beter is dan het boek.

Waardering: 6,5/10


Lees “Otherhood” zelf!


Koop bij bol.com

Bekijk de trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.