Eiland in bloei – Sarah Jio

Titel: Eiland in bloei
Auteur: Sarah Jio
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8466 8

“Ach, het is weer eens wat anders”, zei ik, toen ik dit boek in handen kreeg. Ik bestudeerde de roze cover, en de rozen die op de pagina randen stonden. Niemand kon zich herinneren dit boek aangevraagd te hebben. Ik zeker niet, want “Eiland in bloei” is overduidelijk een liefdesroman die zich richt op het vrouwelijke lezerspubliek. Ik ben geen vrouw. Benieuwd hoe een man dit boek beoordeeld? Lees dan verder.

“Eiland in bloei” gaat over Emily Watson. Ze leeft van de royalties van een boek dat ze jaren geleden schreef. Het was een bestseller, maar sindsdien is haar poel van inspiratie uitgeput. Als haar man haar vervolgens opbiecht verliefd te zijn op een ander blijft er weinig meer over van de successvolle auteur. Ze draait een beetje in cirkeltjes.

Dan nodigt haar oudtante haar uit om naar Bainbridge Island te komen. Even een maandje weg uit haar omgeving om de boel te verwerken op het eiland waar ze in haar jeugd zoveel fijne zomers heeft doorgebracht. Emily grijpt deze kans en trekt bij Bee in.

Liefdesgeschiedenis

De eerste avond vindt ze een dagboek uit 1943 met daarin een liefdesgeschiedenis. Ze wordt door het verhaal gegrepen en gaat er helemaal in op. Zozeer, dat ze in het begin niet doorheeft dat haar eigen leven zich ongeveer hetzelfde ontwikkeld als het verhaal in dit dagboek. Nieuwsgierig als ze is, gaat ze op onderzoek uit. Misschien zit er een goede roman in dit gegeven? Langzaam aan ontdekt ze dat er op het eiland een paar geheimen zorgvuldig worden gekoesterd. Geheimen die misschien verklaren waarom Bee geen contact met haar buurman wil. Of waarom Bee niet blij is met de aandacht die Jack aan Emily besteedt.

Beleving

“Eiland in bloei” is me eerlijk gezegd honderd procent meegevallen. Natuurlijk is het een liefdesroman, met de nodige familiegeheimen. Maar het wordt nergens zoetsappig of overdadig-roze. Tot mijn verbazing zijn sommige stukken van het verhaal best spannend. Sarah Jio weet me het hele boek te boeien. Zozeer dat ik het zelfs in de trein lees, de verbaasde blikken van mijn medereizigers negerend: “Een man, met zo een boek?” Of misschien bestonden die blikken sowieso alleen in mijn verbeelding.

Het einde vind ik alleen wat minder. Ja, de ontknoping is precies zoals hij zou horen, maar er zitten in dit boek net even teveel relaties, waarbij sommige personen ook nog eens twee verschillende namen hebben. Ik vind het al lastig om het verschil tussen zwager en oom te beschrijven. En het verschil tussen een 1e-graads neef of tweedegraads neef is mij een raadsel. Die “handicap” helpt me niet om dit boek echt te begrijpen.

Maar ach, als je het alles-willen-begrijpen kunt loslaten, is dat ook geen probleem.

“Eiland in bloei” is een prettig leesbaar boek. Eigenlijk een zeer welkome afwisseling ten opzichte van de boeken die ik normaal lees en waarin minstens 10 schoten vallen. Sarah Jio heeft mijn horizon verbreedt.

Waardering: 7/10


Lees “Eiland in Bloei” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.