Een zomer in Venetië – Nicky Pellegrino

Titel: Een zomer in Venetië
Auteur: Nicky Pellegrino
Uitgever: De fontein
ISBN: 978 90 261 4261 1

Addolarata is getrouwd met Eden, samen hebben ze een dochter Katia. Ze baten een restaurant uit; Little Italy. Maar wanneer het restaurant een slechte beoordeling krijgt van een invloedrijke recensent gooit Addolarata haar leven om en vertrekt alleen naar Venetië.

Eén heerlijke week

“Ik kan wel zeggen dat niemand echt blij met me is. Ik weet zeker dat mijn man vindt dat ik egoïstisch ben, mijn zus denkt dat ik gek geworden ben en mijn dochter dat ik haar in de steek heb gelaten. Ach, misschien hebben ze allemaal wel gelijk.” (p.7)

Na de slechte recensie besluit de zus van Addolarata haar een reis cadeau te doen omdat Addp;arata hier zelf geen geld voor heeft. Ze boekt een ticket voor haar en haar dochter, maar Katia wil niet met haar moeder mee. Uiteindelijk besluit Addolarata alleen te gaan. Het plan is om één week te gaan, maar eens in Venetië heeft Addolarata het enorm naar haar zin. Wanneer haar man plots aankondigt te willen scheiden besluit ze de hele zomer te blijven. Wat is één zomer op een mensenleven, toch?

Gelukslijst

“De meeste mensen denken alleen aan wat ze moeten doen en nemen niet de tijd om zich af te vragen of ze dat echt willen doen.” (p.112)

In Venetië begint ze haar weg te vinden. Ze kan zich eindelijk ontspannen nu de drukt van het restaurant wegvalt. Ze leert nieuwe mensen kennen en kan haar hotel verruilen voor een appartement in het huis van haar nieuwe vriendin, Coco. Die daagt haar uit om een gelukslijst op te stellen, tien dingen waar Addolarata oprecht gelukkig van wordt. één van de onderwerpen op haar lijst is de tango, die leert ze tijdens haar verblijf in Venetië kennen, en ze neemt ook dansles waardoor ze nog meer vrienden leert kennen.

Een zomer in Venetië gaat voor een groot deel over de geneugten van het Italiaanse leven: eten en drank. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan de tango en de schoonheid van Venetië zelf. Deze stukken zijn leuke toevoegingen in het boek, want zo maak je kennis met de Italiaanse keuken. Ook worden er veel Italiaanse woorden in gebruikt, een deel wordt vertaald bij het eerste gebruik, een deel ook niet. Dit maakt het boek soms wat onduidelijk. Een woordenlijst achteraan zou bij dit boek zeker een toevoeging zijn.

Maar geluk kan niet blijven duren, slecht nieuws van het thuisfront maakt dat Addolarata terug naar Londen moet vertrekken. Met spijt in haar hart vertrekt ze uit haar geliefde Venetië. Kan ze nog terug keren? Kan ze haar huwelijk nog redden? En waarom wilde haar dochter niet mee op vakantie?

Mis wat diepgang

Het boek heeft weinig diepgang, er gebeuren wel wat dingen in het leven van Addolarata in Venetië, maar eigenlijk kabbelt het boek maar wat voort. Het boek is niet echt een roman te noemen, maar ik zou ook niet weten hoe het anders onder te verdelen. Er zijn stukken die best vlot lezen. Het eerste deel van het boek is erg goed, de vertwijfeling van Addolarata over wat ze met het restaurant moet doen na de slechte kritiek, haar huwelijk dat niet zo vlot loopt en de band met haar dochter die moeizaam is. Maar nadat Addolarata vertrokken is naar Venetië valt het boek stil. Ook al maakt ze daar van alles mee, het boek vind niet meer de sterkte die het in het begin wel heeft. Een boek dat oké is voor tussendoor te lezen, maar geen boek dat ik echt aan iemand zou aanraden.

Waardering: 5,5/10


Lees “Een zomer in Venetië” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.