Schurkenbloed – James Carlos Blake

Titel: Schurkenbloed
Auteur: James Carlos Blake
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8961 6

Ik hoor het mijn docent Nederlands nog zeggen: “Een verhaal heeft een inleiding, midden en een eind”. James Carlos Blake heeft daar lak aan, want zijn “Schurkenbloed” gaat gelijk vanaf het begin volledig los. Niets voorzichtig opbouwen, de eerste dode valt al gelijk op de eerste pagina!

Schurkenbloed” gaat over Edward en John Little, twee zonen van een criminele vader en een voormalige prostituée. Hun vader heeft ze twee dingen geleerd: houthakken en vechten. En vooral dat laatste doen ze. Als daarbij in de familie doden vallen, vertrekken ze naar het beloofde land. Naar Texas.
Terwijl ze jaren te paard door het Wilde Westen trekken, komen ze in de meest penibele situaties terecht. Blake beschrijft dit op bijzonder rauwe wijze. Je ziet de scenes voor je ogen voorbijkomen. Dit is het Wilde Westen zoals het echt was, dat kan niet anders. Geen geromantiseerd westernverhaaltje, maar een keihard leven waarin alles draait om overleven. Een wereld waar het recht van de sterkste geldt en agressie aan de orde van de dag is.

Schurkenbloed” is spannend, boeiend en realistisch. Het biedt personages van vlees en bloed, die ondanks alles toch een snufje menselijkheid houden.

Het boek is het eerste Cowboyboek dat ik sinds Groep 8 in handen heb (na “Arendsoog“) en het roept een verlangen op naar meer!

Waardering: 8+/10


Lees “Schurkenbloed” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.