Kinderen van de jungle – Torsten Krol

Titel: Kinderen van de jungle
Auteur: Torsten Krol
Uitgeverij:Arena
ISBN: 978 90 8990 011 1

De Tweede Wereldoorlog is voorbij, hun land ligt in puin en vader is in Rusland gesneuveld. De Duitse familie Linden ziet maar één uitweg: weg en wel zo ver mogelijk en helemaal opnieuw beginnen. Moeder Helga en haar z0ons Erich en Zeppi twijfelen niet lang als ze een brief van oom Klaus ontvangen waarin hij ze uitnodigt naar Venezuela te komen waar hij met Helga wil trouwen. Een brief ook, waarin hij ze allemaal een nieuw leven aanbiedt. Met deze beslissing storten de drie zich in een groot avontuur dat veel nieuwe ontberingen met zich meebrengt.

Tot Venezuela verloopt alles volgens plan. Ze ontmoeten Klaus in een Spaans havenstadje, de trouwplechtigheid tussen Helga en Klaus wordt snel voltrokken en een vliegtuig zal ze spoedig naar hun nieuw tehuis brengen. Maar dan gaat het mis. Een storm dwingt de piloot midden in de jungle tot een noodlanding. De familie overleeft, maar zonder voedsel en onderdak en zonder de kennis hoe aan de noodzakelijke dingen te komen zullen ze het niet redden. Toch hebben ze geluk.

Jajomi-indianen vinden het gezin en nemen ze mee naar hun dorp. Daar ontmoeten ze zelfs de Duitse professor en antropoloog Gerhard, die de Jajomi al jaren bestudeert en het communicatieprobleem weet te overbruggen. Maar wat eerst een redding lijkt, ontpopt zich langzaam als groot probleem. Alleen op elkaar aangewezen, komen al gauw de vervelendste geheimen naar boven drijven. Helga kan en wil zich niet aanpassen. Klaus trekt zichzelf terug en heeft zo zijn eigen problemen. Zeppi´s geheim wordt ontdekt en Erich´s pogingen te bemiddelen tussen zijn familie en de sterk bijgelovige Jajomi sleuren het hele gezin steeds dieper in leugen, totdat alleen nog vluchten overblijft. Maar ze merken al gauw, dat ze in het Jajomi-dorp gevangen zitten als een konijn in de strik.

“Kinderen van de jungle” is een heel spannende avonturenroman en geeft een kijk op het naoorlogse Duitsland vanuit een heel ander perspectief dan de meeste boeken. De antropoloog Gerhard en oom Klaus zijn hierbij de sleutelfiguren. Erich is echter het hoofdpersonage in het hele verhaal. Het boek is dan ook vanuit zijn beleving geschreven. Als lezer voel je met hem mee, als hij van de ene kant naar de andere wordt getrokken. Hij probeert een plek te vinden. Zowel tussen de Jajomi en zijn gezin alsook tussen zijn oude ik en de jongen, die hij dreigt te worden. Torsten Krol is echt een meester in het beschrijven van het gevoelsleven van zijn personages.

Het is altijd weer leuk, een spannend verhaal te lezen, maar hierbij blijft het dan ook met “Kinderen van de jungle”. Je zou het boek nog als ode aan de Jajomi cultuur kunnen beschrijven, maar echt nieuwe ideeën zijn er niet in verwerkt. De spanning houdt je wel aan het lezen, maar vaak kun je al van te voren bedenken, wat er gaat gebeuren. Toch is het een leuk boek om te lezen.


“Kinderen van de jungle” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.