Het Vuurevangelie – Michel Faber

Titel: Het Vuurevangelie
Auteur: Michel Faber
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 978-90-23-430-04-9

Wat gebeurt er als je als historicus een document vindt dat het Vijfde Evangelie blijkt te zijn? In “Het Vuurevangelie” is dat precies wat Theo Griepenkerl, expert in het Aramees, overkomt nadat hij in Mosul bij een bomaanslag betrokken raakt. Hij vertaald de teksten en brengt ze in een boek, tezamen met wat pagina’s over hoe hij de documenten vond, uit. Op zich al bijzonder, maar nog extra bijzonder als blijkt dat dit Vijfde Evangelie het hele verhaal van Jezus Christus van een hele andere kant laat zien.

Wat volgt is een wereldtoernee om zijn boek te promoten, maar natuurlijk zijn er ook mensen wat minder blij met het boek.

Het Vuurevangelie leest lekker weg, het is duidelijk geen zware kost zoals sommige andere boeken over religie dit zijn. Toch kan het boek wel worden gezien als een spiegel die aan godsdienstfanaten wordt voorgehouden. Een vleugje maatschappikritiek dus, in een makkelijk leesbaar werkje. Geen moeilijk gedoe, geen theorieën en moeilijke woorden; gewoon een man die een tekst vertaalt, zonder al te diep over de mogelijke consequenties na te denken. De quotes op de achterflap (“Dit is meesterschap dat pijn doet”- Het Parool) zijn, mijns inziens, echter wel een klein beetje overdreven.


“Het Vuurevangelie” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.