Het verloren symbool – Dan Brown

Titel: Het verloren symbool
Auteur: Dan Brown
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 978 90 24 55328 0

Het vooruitzicht van een nieuwe onvervalst spannende Brown brengt een zindering door thriller-lezend Nederland. En ik zal vast verklappen dat Brown ook zijn nieuwste de belofte meer dan waar maakt. Hoofdpersoon van “Het verloren symbool” is Robert Langdon. Brownlezers kennen de symboloog al uit “de Da Vinci code” en “Het Bernini mysterie”. Aan het begin van de roman – het is een vroege zondagochtend – wordt Langdon middels een onverwacht telefoontje door de assistent van zijn dierbare vriend Peter Solomon uitgenodigd om een lezing te geven tijdens het gala van het Smithsonian Institution in de National Statuary Hall in het Capitool in Washington. En wel diezelfde avond om 19.00 uur. Vanaf dat moment zit de vaart erin. Het boek beslaat een periode van 24 uur. Een etmaal waarin zich een duizelingwekkende hoeveelheid intriges en gebeurtenissen afspeelt.

Professor Robert Langdon doceert religieuze iconografie en symboliek aan de Harvard universiteit en weet derhalve veel van de symboliek van de vrijmetselarij ondanks het feit dat hij geen lid is. Langdon’s vriend Peter Solomon is ingewijd vrijmetselaar en leermeester. Het is zelfs zo dat in zijn familie deze traditie al generaties lang terugvoert. De hoogste graad in de zogenoemde Schotse ritus is de drieëndertigste graad. Degenen die tot deze exclusieve graad zijn toegetreden dragen een zegelring met het embleem van een tweekoppige adelaar – ofwel feniks. Zo ook Peter Solomon.

Maar laten we beginnen bij het begin. Met een privé-vliegtuig vliegt Robert Langdon naar Washington, alwaar een chauffeur met een limousine klaarstaat om hem zo spoedig mogelijk naar het Capitool te rijden. Helaas blijkt de lezing een truc om Robert Langdon naar Washington te lokken. De genoemde zaal is leeg. Langdon kan het aanvankelijk niet geloven en denkt aan een vergissing. De lezing vindt natuurlijk plaats in een andere zaal. Op zijn zoektocht door het Capitool krijgt hij een mysterieus telefoontje. Dat hem pas echt verontrust als er in het midden van de Rotunda een rechtopstaande hand staat: ‘De Hand der mysteriën’, binnen de vrijmetselarij gebruikt als symbool voor een formele uitnodiging om door de mystieke toegangspoort te gaan en oude geheime kennis te verwerven. Alleen is dit een echte menselijke -afgehakte- rechterhand. Met een hem wel zeer bekende ring. Het is de hand van zijn vriend Peter Solomon.

De lezer maakt in “Het verloren symbool” kennis met de mysterieuze wereld van de vrijmetselaars. Er wordt een tip van de sluier opgelicht omtrent de symbolen en rituelen die binnen de vrijmetselarij al eeuwenlang gebruikt worden. Maar er is meer. De zus van Peter Solomon, Katherine, is een vooraanstaand wetenschapper in de noetiek. Een vakgebied waarin vooropgezette onwaarheden vaak in aangetoonde waarheden veranderen. Volgens de Dikke van Dalen is noëtiek denk- of kennisleer en afgeleid van het Griekse noetikos (tot denken in staat).

Katherine Solomon is geïnspireerd door ‘Het intentie experiment’ van Lynne Mc Taggart een internetonderzoek waarmee Mc Taggart wil achterhalen hoe menselijke intenties de wereld konden beïnvloeden. Op de een of andere manier is bewustzijn de invloed die de mogelijkheid van iets tot een realiteit maakt. Waarnemend bewustzijn is de meest essentiele factor bij het scheppen van ons universum. Katherine Solomon heeft in een verborgen laboratorium onderzoek gedaan over deze inzichten en staat op het punt om opzienbarende ontdekkingen te onthullen waarbij het menselijk denken letterlijk de fysieke wereld kan veranderen: “Mind over matter”.

In het magistrale architectonisch decor van Washington blijken allerlei ma̤onnieke symbolen een grote rol te spelen. Architectonische lijnen zijn met elkaar verbonden of hebben een grondplan vol symbolische betekenissen en verwijzingen. Het Washington Monument bijvoorbeeld, een marmeren obelisk van 170 meter hoog, was na zijn voltooiing het hoogste bouwwerk ter wereld. De 1e zonnestraal van iedere dag licht twee woorden op: Laus Deo РGod zij geloofd.

Daarnaast heeft Het verloren symbool een bloedspannende verhaallijn, waarin de romanpersonages in de greep zijn van een fanatisch man: Mal’akh. De vrijwel volledig getatoeëerde man probeert – aan de hand van de symbolen en riten van de vrijmetselarij – zichzelf te transformeren tot godheid. Wat mist is de sleutel tot het verloren symbool verstopt in een kleine stenen piramide met een gouden deksteen. Deze maçonnieke schat is door Peter Solomon jaren geleden in bewaring gegeven aan Robert Langdon. Mal’akh heeft er alles over om de piramide en haar geheimen te bemachtigen omdat die hem absolute macht zullen schenken. Het verloren symbool verhaalt over symboliek die niet verloren is maar waar mensen eenvoudig geen oog voor hebben. Ze kijken wel maar zien niets. Ook de ontknoping van het boek leidt naar een dergelijke plek. De absolute waarheid zit in jezelf.


Lees “Het verloren symbool” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.