Het rijk van de Gouden Draak – Isabel Allende

Titel: Het rijk van de gouden draak
Auteur: Isabel Allende
Uitgever: Wereldbibliotheek
ISBN: 978 90 284 2005 2

“Het Rijk van de Gouden Draak” is het eerste boek dat ik ooit las van Isabel Allende. Eerlijk is eerlijk, ik zou deze schrijfster nooit zelf hebben uitgezocht. Ik werd positief verrast.

Isabel Allende is geboren in 1942 in Chili. Nadat haar oom (de Chileense president Salvador Allende) bij een militaire staatgreep omkwam, vluchtte ze naar Venezuela. Zelf zegt ze alleen te schrijven over wat ze belangrijk vindt: “En dus schrijf ik over politiek, over de positie van de vrouw, over familie, over eer, over gerechtigheid, over alles wat mij persoonlijk interesseert”.

Omdat ik geen zin had in een vrouw die een tirade over onrecht hield, heb ik me altijd ver van haar werk gehouden. “Het Rijk van de gouden draak” werd me echter -met klem- aangeraden. Dus heb ik toch een poging gewaagd.

Gegrepen

Tot mijn verbazing werd ik vanaf het begin gegrepen door het verhaal. Alexander Cold mag met zijn oma Kate Cold mee naar Het Rijk van de Gouden Draak, een land waar slechts mondjesmaat bezoekers worden toegelaten. Kate moet daar een reportage maken voor een gerenommeerd tijdschrift. Ze blijken niet de enigen te zijn die naar dit conservatieve land met een sterke boeddhistische traditie reizen. Ook Tex Armadillo en Judith Kinski reizen naar het land.

Alexander voelt zich al snel onprettig bij Tex. En waarom is de koning van het land zo snel om Kinski te vertrouwen? Zijn ze oprecht? Of hangt hun komst samen met de aanwezigheid van een enorm gouden beeld, dat rijkelijk is ingelegd met edelstenen? En wat is de rol van de kroonprins en de wijze monnik die hem voor het koningschap klaarstoomt?

Vervolg

Vanaf het begin van “Het Rijk van de Gouden Draak” is duidelijk dat het een vervolg is op een eerder boek. De personages worden voorgesteld door middel van flashbacks naar een eerder avontuur in het Amazonegebied. Deze flashbacks zijn door Allende heel natuurlijk in het verhaal geweven, waardoor het nergens afleidt van het verhaal wat we aan het lezen zijn. Het stoort niet, het nodigt eerder uit om ook het eerdere boek te lezen.

Politiek engagement van Isabel Allende

Het politieke engagement waarvan Isabel Allende aangeeft het heel sterk te hebben zie je vooral terug in de verbazing waarmee de boedhistische bewoners van het Rijk reageren op de Westerse normen en waarden. Hier geeft Allende de goed verstaander een klein lesje over wat echt belangrijk is. Niet belerend, zoals veel andere schrijvers dat doen, maar ook hier weer op een heel natuurlijke stijl. Daardoor wordt je als lezer verleid om ook eens naar jezelf te kijken. Heel eventjes, want het verhaal is zo spannend, dat je liever gewoon doorleest.

“Het Rijk van de Gouden Draak” is een interessante actie-roman waar we ook nog wat van kunnen opsteken. Voor mij was dit boek een enorm positieve verrassing.

Waardering: 7,5/10


Lees “Het Rijk van de Gouden Draak” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.