Het geheim van Excalibur – Andy McDermott

Titel: Het geheim van Excalibur
Auteur: Andy McDermott
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022553671

Dr. Nina Wilde, wordt gehuldigd door de president van de VS voor het ontdekken van Atlantis. Dan wordt ze benaderd door een oude vriend van haar (overleden) ouders, die haar iets belangrijks wil vertellen. Met enige tegenzin besluit ze hem te ontmoeten en krijgt ze te horen dat deze vriend, Bernd Rust, iets legendarisch op het spoor is: Caliburn, het eerste zwaard van Koning Arthur, en Excalibur, zijn tweede. Rust vertelt dat deze zwaarden erg bijzonder zijn, niet alleen in historisch opzicht. Volgens hem zouden de zwaarden nog altijd dienst kunnen doen als onderdeel van een machtig wapen.

Als Rust wordt doodgeschoten, beseft Wilde dat zijn verhaal misschien niet zo onwaarschijnlijk is.

Samen met Eddy Chase, haar partner en de eigenlijke hoofdpersoon gaat ze op zoek naar het zwaard, achtervolgd door een aantal Russische maffiosi, en geassisteerd door een man van de Amerikaanse geheime dienst.

Wat volgt is een regelrechte Hollywood actie-film in tekst: veel gevechten, achtervolgingen, explosies, acties en natuurlijk een vleugje intrige en verraad. McDermott stopt zoveel actie in het boek, dat het slechts met de grootste moeite tussen de voor- en achterkaft paste. Heel veel spectakel, wat hier en daar ineens wordt onderbroken met een klein intermezzo van het gevoel. Waar de bekende Indiana Jones vooral om het spektakel draaide, blijkt dat Eddie Chase nog gevoelens heeft ook. Een verleden wat hem nu problemen oplevert bij het liefhebben en binnen zijn familie.

Het wordt nergens echt huilerig, of intens, maar deze kleine intermezzo’s geven net dat beetje diepte aan de personages die je helpen om je met hen te identificeren.

Een spannend boek, dat je ‘s nachts wakker houd. Geheid dat dit binnen nu en enkele jaren verfilmd gaat worden.

Het enige minpuntje is wat mij betreft de manier waarop de hoofdpersonen worden aangesproken: Eddie Chase wordt steeds aangehaald als “Chase”, terwijl Nina Wilde steeds Nina genoemd wordt. Waarom? Waarom niet consequent bij beiden de voor- of achternaam? Is de een beter dan de ander? Het doet een beetje vermoeden dat McDermott nog wat moeite heeft met het gelijkwaardig achten van man en vrouw.


Lees “Het geheim van Excalibur” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.