Het Elizabeth Geheim – Gregg Loomis

Titel: Het Elizabeth Geheim
Auteur: Gregg Loomis
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1129 9

Lekker licht en luchtig leesvoer. Dat is “Het Elizabeth Geheim”, waarin Lang Reilly op een veiling een cadeautje voor een vriend koopt. Hij koopt een object dat van John Dee is geweest. Dee was in de zestiende eeuw vertrouweling van Queen Elizabeth. En het object had een bijzondere rol bij de geopolitieke ambities van de koningin. Alleen weet Reilly helemaal niet dat dit object een soort voorloper van de TomTom was.

Hij weet ook niet dat de Russen het willen hebben. Of de Amerikanen. En hij heeft ook geen flauw idee dat de Noord-Koreanen nu achter hem aan zitten. Voordat hij het weet, zit hij middenin een spionage-avontuur. En dat wilde hij niet. Hij werkt immers niet voor niets meer voor de CIA…
“Het Elizabeth Geheim” mengt spionage-activiteiten van nu met de imperialistische acties van toen. Daardoor is het boek niet alleen leuk om te lezen, maar leer je er ook nog van. Al maakt de auteur zelf wel enkele voorbehouden over de historische correctheid van het door hem geschrevene.

Andere auteurs hebben iets soortgelijks gedaan. Dan Brown is met zijn “De DaVince Code” daarvan waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld. Gregg Loomis doet iets soortgelijks, maar dan een stuk makkelijker toegankelijk. Hij is een soort Dan Brown-light dus. De historische referenties zijn helder en toegankelijk, maar zetten de lezer waarschijnlijk niet snel aan tot een wikipedia-expeditie.

Dat effect had “De DaVinci code” op mij toendertijd in ieder geval wel. Zodra Brown weer over een of ander schilderij begon, begon mijn laptop te snorren, zodat ik samen met de hoofdpersoon het schilderij kon bekijken en de conclusies kon volgen. Dat heb ik met Loomis een stuk minder.

Vind ik dat erg? Nou…nee. Eigenlijk niet. Het is namelijk ook wel eens lekker om gewoon lekker weg te zakken. Kop thee binnen handbereik. Kaarsje op tafel en lezen maar.

“Het Elizabeth geheim” pretendeert ook niet meer te zijn dan dat. Gewoon een lekker spannend boek, tegen een historische (en semi-educatieve) achtergrond.

Heh, lekker!

Waardering: 7,5/10


Lees “Het Elizabeth Geheim” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.