Door het zwarte sparrenwoud – Joseph Boyden

Titel: Door het zwarte sparrenwoud
Auteur: Joseph Boyden
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 234 3035 3

Joseph Boyden vertelt het verhaal van een Canadeze indianenfamilie, die met hun ene voet nog half in het verleden staan en de tradities van hun voorvaders volgen en met de andere voet overgestapt zijn naar een leven in de moderne tijd. De hoofdpersonages zijn Oom Will Bird en zijn nichtje Annie Bird over wie in het boek afwisselend wordt bericht. Over zowel hun belevenissen in het verleden als in de tegenwoordige tijd.

Oom Will is al oud. Hij is half opgegroeid bij zijn ouders in de bush en half op een school van de blanken. Van zijn vader heeft hij geleerd te jagen, vallen te zetten en hoe je in de bush kunt overleven. Bij de blanken volgde hij een opleiding tot piloot en werd daardoor een beroemdheid. Door een verschrikkelijke gebeurtenis in zijn verleden liet Will echter het vliegen zitten en begon aan een teruggetrokken, maar al te gemakkelijk, leventje waarin hij af en toe wat bont verkoopt, maar voornamelijk met zijn Whiskeyfles en zijn vrienden op de bank zit te ouwehoeren. Dit gaat zo door totdat hij op een dag plotseling sterk in de problemen komt.

Annie is een jongvolwassene. Net als haar oom en haar grootvader houdt zij zich voornamelijk bezig met vallen stellen en verkoopt dan de vachten van gestrikte dieren. Ze verdient net genoeg geld om in haar eenvoudige levensonderhoud te kunnen voorzien. Annie heeft ook nog een zusje, Suzanne. Suzanne was altijd de favoriet van iedereen, wat ze voornamelijk te danken had aan haar uitzonderlijke schoonheid. Annie is minder aantrekkelijk, maar heeft vaak visioenen, die haar de toekomst zouden voorspellen. Een steeds aanhoudende jaloezie, waarbij de één wil hebben wat de andere heeft, scheidt de twee zussen van elkaar. Maar terwijl Annie in het kleine stadje gelukkig schijnt te zijn, is Suzanne niet te houden en verlaat ze haar familie en alles wat haar bekend is. Al gauw is ze helemaal verdwenen en Annie neemt het besluit haar te zoeken.

Ook al hebben het de personages in het boek vaak over Suzanne, zelf wordt zij nooit aan het woord gelaten. Alleen de door haar achtergelaten sporen zijn zichtbaar. Sporen die Annie volgt en die haar allereerst leiden naar Toronto, waar ze kennis maakt met andere indianen. Het zijn sporen in een vreemde wereld vol mooie kleren, feesten, drugs en onbetrouwbare mensen: De wereld van modellen. Maar net als Suzanne voelt ook Annie zich aangetrokken tot deze bizarre en glamoreuse wereld. Ze komt uiteindelijk in New York terecht, waar ze hard met de realiteit wordt geconfronteerd.

Joseph Boyden beschrijft in “Door het zwarte sparrenwoud” een schril contrast tussen de modewereld in de grote steden tegen de ruige Canadeze natuur. En wisselende perspectief van Will en Annie maken dit contrast alleen maar sterker. Als lezer ben je in beide werelden aanwezig en je springt er tussen heen en weer. Soms geef je voorkeur aan Annies mooie belevenissen die normaal alleen aan rijke lui zijn voorbehouden en soms wil je met Will de wildernis verkennen. Die twee werelden zouden evengoed twee verschillende tijden kunnen beschrijven. De moderne tijd die mensen van alle comfort voorziet, maar waarin ze het moeilijk hebben hun eigen plaats te vinden en het leven, net als in het verleden, met de natuur, dat soms hard kan zijn, maar waar je nog het belang van een gezin en vrienden ervaart.

Een beetje vaag zijn de zogenoemde “toevallen” van Annie, een soort van visioenen. Welke rol spelen zij in het verhaal? Er wordt steeds weer over bericht, maar de betekenis erachter blijft zoek. Ze zijn net een metafoor en de lezer moet ze eigenlijk zelf interpreteren. Maar ze voegen niet noodzakelijk iets toe, ook al geven ze een klein mysterieus tintje aan het verhaal.

Samenvattend is “Door het zwarte sparrenwoud” zowel in schrijfstijl als in inhoud een geweldig boek, een avontuur met diepgang.


“Door het zwarte sparrenwoud” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.