Courtney, de Prooi van de Tijger – Wilbur Smith

Titel: De prooi van de tijger
Auteur: Wilbur Smith
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 016 0804 6

Als er ooit een dysfuntionele familie is geweest, dan is het wel de familie Courtney. Deze oude adelijke familie heeft de nodige scheuringen ontstaan. Een zoon vermoord zijn vader om de erfenis te bespoedigen, diens broer neemt wraak en zo is er nog meer haat en nijd. Inmiddels is het oude landgoed verloren gegaan en is de familie verspreid over Engeland, Zuid-Afrika en De Oost.

In dit deel van de reeks over de Courtneys volgen we Tom Courtney, die handel drijft over zee. Hij wordt achtervolgd door zijn neefje Francis Courtney, die op zoek is naar wraak. Daarbij krijgt hij de steun van Gyy, gouverneur in India en broer van Tom. Volgen we het nog?

Het zou haast een soap kunnen zijn, ware het niet dat het gebulder van scheepskanonnen en het gekletter van zwaarden duidelijk maakt dat we in een ander tijdperk zitten. Wat ook bijdraagt aan het onderscheid met soaps is het feit dat de onderlinge vetes en relaties een stuk beter zijn uitgediept. Elke ruzie is min of meer logisch, elke rivaliteit goed te begrijpen vanuit de achtergrond van de diverse spelers.

Wilbur Smith geeft ons met “De prooi van de tijger” een fijne mix van menselijke relaties, grote veldslagen, eer en verraad. En dit alles tegen een historische achtergrond die wij vooral kennen vanuit het VOC-perspectief. Smith schrijft op boeiende wijze, al zijn de hoofdpersonen in het gevecht soms wat cliché-matig heroisch.

Waardering: 7,5/10


Lees “De prooi van de tijger” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.