Amureis Nalatenschap (1): Het Kristal – Joris Adriaansen

Titel: Amureis Nalatenschap (1): Het Kristal
Auteur: Joris Adriaansen
Uitgever: BraveNewBooks
ISBN: 978 94 021 7059 7

Als je nog nooit van Joris Adriaansen hebt gehoord is dat niet zo vreemd. “Amureis Nalatenschap: Het Kristal” is namelijk het eerste boek van zijn hand. Adriaansen noemt de uitgave van zijn boek een “zeer grote mijlpaal, omdat ik altijd gekampt heb met dyslexie”. Hij tekent ook aan dat dit mogelijk in het boek terug te vinden is. Met enige angst voor tenenkrommend taalgebruik begin ik dan ook te lezen.

“Amureis Nalatenschap: Het kristal” is volgens Adriaansen een fantasy verhaal. Zelf zou ik het meer typeren als een avonturenroman die inspiratie lijkt te halen uit de oude Indiana Jones-films. Een stel archeologen zijn in Peru bezig met een uitgraving, maar één van hen heeft een verborgen agenda. Hij is op zoek naar een Kristal met mystieke krachten. Dit kristal moet vernietigd worden, voor het de wereld vernietigt.

De hoofdpersoon is John, een bergbeklimmer/gids die samen met zijn maat Eric wordt ingehuurd door Isabel. Isabel is zijn vriendin en onderdeel van de Peruaanse expeditie. Samen reizen ze naar Peru, waar de rebellen zich roeren en ook binnen het team de nodige dingen spelen. De expeditieleider sluit zichzelf regelmatig op in kantoor, een onderzoeker voelt zich onverklaarbaar aangetrokken tot de stagiaire en de stagiaire krijgt onderricht van iemand die al een paar millenia dood is.

Welkom in de wereld van “Amureis nalatenschap”.

Het mooie van dit boek is dat Adriaansen erin is geslaagd om een goede balans te vinden tussen het mystiek-magische en het realisme. Hij slaat niet door in zijn fantasie zoals zoveel andere beginnende auteurs, maar weet de geloofwaardigheid vast te houden door goede dosering van de magie.

Cliffhanger

Omdat “Het Kristal” het eerste deel is van een serie “Amureis Nalatenschap”-boeken sluit Adriaansen af met een cliffhanger. Daar ben ik niet zo een fan van, omdat het je als lezer achterlaat met vraagtekens. Je hebt net een boek gelezen en het stopt ineens.

Ik vind dat weinig bevredigend. Maar het lijkt erop dat dit steeds meer gewoon wordt in het boekenwereldje. Alles om mensen maar aan te zetten om ook een volgend deel te kopen. Wat mij betreft niet nodig, want er zijn veel series waarin de delen ook “op zichzelf” te lezen zijn, maar je toch doen verlangen naar meer. Daarvan zijn er op deze site veel voorbeelden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Vespasianus serie, de Sniper-serie, de boeken van Chris Ryan, of de EMP-serie van William R. Forstchen.

Afgezien daarvan is “Amureis Nalatenschap (1): Het Kristal” lekker leesbaar en vermakelijk. Licht verteerbaar en daardoor ideaal om elke dag voor het slapengaan een half uurtje in te lezen. Maar ook boeiend genoeg om een paar uur achtereen in weg te duiken.

Oh, en die tenenkrommende taalfouten? Er zitten inderdaad een paar taalfouten in, maar stukken minder dan ik had gevreesd. Eerlijk gezegd: ook minder dan in sommige titels die door meer gerenommeerde uitgevers op de markt gebracht worden. Adriaansen heeft de vier jaar die dit boek hem kostte prima besteedt. Hopelijk hoeven we geen vier jaar te wachten tot we eindelijk verder kunnen vanaf die cliffhanger.

Waardering: 7,5/10


Lees “Amureis Nalatenschap (1): Het Kristal” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.