Zoek naar mij – Lisa Gardner

Titel: Zoek naar mij
Auteur: Lisa Gardner
Uitgever: Cargo
ISBN: 9b

Lisa Gardner begint haar boek met een gruwelijk spannend begin, dit maakt dat je meteen zin hebt om door te lezen en je wil weten waar dit naartoe leidt.

Opeens stond de man met het mes volkomen stil. Toen keek hij om, met een frons op zijn met bloed besmeurde gezicht. Ze wilde hem zien. Zijn uiterlijk in zich opnemen. Anders kon dit niet allemaal echt zijn. Vooral niet dit moment, waarop ze beide handen naar voren stak en de afgehakte arm van haar vriendin aanbood aan de man die haar had vermoord.” (p.11)

Gruwelijk verslag

In dit boek zijn er vier vrouwelijke personages die de belangrijkste rollen op zich nemen. Namelijk Sarah, Flora, D.D. en Roxanne. Het boek begint met het verhaal van Sarah, zij overleeft als enige van vier tieners een aanval in hun flat. Je leest in “zoek naar mij” een gruwelijk verslag van deze moordpartij.

Als Jacob Ness mij niet had ontvoerd, zou ik nooit hebben geweten hoe het is om uitgehongerd en verkracht te worden, om moederziel alleen in doodsangst te leven.” (p.437)

Na deze moord springt het verhaal een jaar verder en leren we Flora kennen. Flora overleefde een ontvoering die 472 dagen duurde. Verkrachting, uithongering, mishandeling, Flora maakt het allemaal mee. Ze verwerkt deze nachtmerrie door een forum op te richten om “overlevers” te helpen. Zo noemt ze de groep mensen die een aanval of een ontvoering meemaakten maar konden ontkomen. Omdat Flora zelf een “overlever” is kwam ze in het verleden regelmatig op het politiebureau omdat ze meermaals haar verhaal over de ontvoering moest doen. Flora leert Sarah kennen wanneer deze zich aanmeld op haar forum in de hoop steun te krijgen na de nachtmerrie waarin ze zich bevond tijdens de moorden in haar flat.

Gezinsdrama?

Pas daarna daarna het hoofdonderwerp van het boek: de moord op het gezin van Roxanne. Stiefvader, moeder, zus en broer worden vermoord terwijl Roxanne “toevallig” is gaan wandelen met de honden. Maar klopt dit wel? Is Roxanne op het moment van de moord toevallig niet thuis? Of heeft ze er zelf iets mee te maken? Het ene moment denk je dat Roxanne onschuldig is, het andere moment geloof je weer dat ze er toch iets mee te maken heeft. Waar is Roxanne na de moord? Waarom laat ze zich niet beschermen door de politie? Knap werk van Lisa Gardner!

Ook maken we in het boek kennis met D.D. Warren, de brigadier die belast wordt met het onderzoek. Flora wil graag helpen om Roxanne op te sporen samen met D.D. Ze voelt zich verantwoordelijk voor alle “overlevers” die zich aanmelden op haar forum. Omdat je enkel toegelaten wordt als je wordt voorgedragen door een lid van het forum voelt ook Sarah zich erg betrokken bij deze zaak. Zij leerde Roxanne kennen en droeg haar voor als lid omdat ze voelde dat Roxanne ergens mee zat. Hoe kon Sarah ooit weten dat haar intuïtie deze wending zou nemen? Flora en Sarah gaan dus zelf op onderzoek uit en hopen Roxanne tijdig te vinden want ze hebben het gevoel dat de moordenaar nog niet klaar is.

Verwarring

Het verhaal wordt verteld vanuit drie oogpunten. Enerzijds hebben we de kant van D.D, anderzijds de kant van Flora (en Sarah) en ten slotte te kant van Roxanne. Het maakt het lezen van het boek soms wat verwarrend wanneer er wordt overgeschakeld tussen de vertelling van D.D en die van Flora omdat er nergens een indicatie staat wie welk deel verteld. De hoofdstukken hebben geen namen waardoor je soms niet meteen door hebt uit wie z’n oogpunt je aan het lezen bent. Welke vertelsels van Roxanne komen zijn dan weer wel duidelijk omdat deze aan de hand van een opstel voor school worden verteld.

Sidekick

Het hele onderzoek naar de moorden speelt zich af in een korte tijdspanne. Dit komt tijdens het lezen wat onrealistisch over. Ook het feit dat de politie zich laat helpen door twee “overlevers” vond ik niet echt waarheidsgetrouw. Te meer omdat de politie ook informatie geeft aan Flora, het lijkt mij niet dat de politie dit doet wanneer het niet om officiële hulp gaat. Het boek is wel goed geschreven, telkens je denkt te weten hoe de vork in de steel zit gooit Gardner er nog een verdachte bij, een gebeurtenis of een herinnering die alles weer onzeker maakt. Ik had de moordenaar er alvast niet uitgehaald tijdens het lezen, dus een goed geschreven thriller.

De vraag is of de schietpartij van vanochtend het einde was of juist het begin.” (p.109)

Want de moordpartij op het gezin is natuurlijk niet het enige gruwelijke dat er gebeurd in het boek. Er wordt verwezen naar een moord die iets te maken heeft met wat er vijf jaar geleden gebeurde in het pleeggezin waar Roxanne en haar zus tijdelijk verbleven, er wordt een meisjes bende aangevallen, de ex-stiefvader van Roxanne wordt beschoten en natuurlijk gebeuren er ook de nodige accidenten wanneer de moordenaar bijna wordt gevat. Het boek voelt op geen enkel moment overdreven aan. Je kan je zo voorstellen dat dit echt gebeurd, alleen misschien niet op zo’n kort tijdspanne.

Familiemens

Ook wordt er in het boek aandacht geschonken aan het privé leven van D.D. Dit maakt dat het boek af en toe wat gas terug neemt op gebied van gruwelijkheid en maakt het ook realistisch om te lezen. D.D. worstelt met de balans tussen werk en gezin, een gevoel dat iedereen wel kent. Lisa Gardner heeft met “zoek naar mij” een goede thriller geschreven.

Waardering: 7/10


Lees “Zoek naar mij” zelf!


Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.