Vuurgevecht – Chris Ryan

Titel: Vuurgevecht
Auteur: Chris Ryan
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 978 90 225 5210 0

De Engelse elite-eenheid SAS is welhaast mythisch. In films en boeken wordt een beeld geschetst van een eenheid die de meest geheime operaties onderneemt. Andy McNab was een van de eerste ex-SAS militairen die zijn ervaringen gebruikte als inspiratiebron voor boeken en heeft hiermee een goede naam opgebouwd. Hij is echter niet de enige. Ook Chris Ryan is ex-SAS en ook hij heeft het schrijversvak als vervolgcarriére gekozen.

Misschien is de pen dan toch machtiger dan het zwaard?

Het laatste boek van Ryan is “Vuurgevecht”. Hierin ontmoeten we Will, die gebukt gaat onder het verlies van zijn vrouw en dochtertje, die bij een terroristische aanslag om het leven zijn gekomen. Terwijl hij het graf bezoekt, wordt hij praktisch ontvoert door de Engelse geheime dienst, MI5. Ze willen dat hij een vrouw uit Afghanistan haalt, zodat zij als lokaas kan dienen voor een beruchte terrorist. Will heeft hier geen zin in, maar verandert van gedachten als hij ontdekt dat de terrorist precies de man is die achter de dood van zijn gezin zit.

Hij vertrekt naar Afghanistan en volbrengt de missie. Dan blijkt dat het allemaal toch niet zo rechttoe-rechtaan is als hem werd voorgehouden. Tussen actie, psychologie en een dosis verraad ontdekken we wat er echt speelt en wat “Operatie Vuurgevecht” precies inhoudt.

Chris Ryan schrijft op boeiende wijze met oog voor detail, waardoor je op sommige momenten de actie niet leest, maar voor je ogen zit gebeuren. Zijn schrijfstijl heeft overeenkomsten met die van de eerder genoemde McNab. Onduidelijk is me of dit is omdat ze beide dezelfde SAS-voorgeschiedenis hebben, of dat Ryan McNab als inspiratiebron gebruikt, maar dat maakt ook niet uit. Beide auteurs zijn absoluut geweldig om te lezen. Ook dit boek.


“Vuurgevecht” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.