Vuile handen- John Sandford

Titel: Vuile handen
Auteur: John Sandford
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0111 9

Het lijkt zo een goed idee: met hulp van een inside man beroof je de apotheek van een ziekenhuis om de medicijnen vervolgens tegen grof geld aan drugsverslaafden te verkopen. Een simpele roof met een mooie buit. Maar dan moeten er geen slachtoffers vallen.
En juist dat laatste gebeurt wel, als een van de overvallers in “Vuile Handen” een apothecaris iets te hardhandig aanpakt. De boeven vluchten het ziekenhuis uit, maar op weg naar buiten komen ze Weather tegen. Weather is chirurg die aan een bijzonder moeilijke operatie bezig is: het scheiden van een Siamese tweeling. Maar Weather is ook de vrouw van Lucas Davenport, een keiharde politie-agent, die bekend staat als killer.
En…Weather is de enige getuige.

De “bad guys” zitten in het nauw en besluiten dat er maar een manier is om te ontsnappen: iedereen die iets weet moet eraan. Dus vermoorden ze hun maten en sturen ze een moordenaar achter Weather aan. Slecht idee, want Lucas neemt zijn maatregelen en gaat op jacht.

John Sandford zet een ongelofelijk snel en geloofwaardig boek neer. De sukkels zijn geloofwaardig. De racist is bloedirritant. En de verhaallijn van de Siamese tweeling, die er mooi doorheen is geweven voegt net even dat kleine extra aan dit boek toe. Afgezien van het feit dat de operatie voor Weather ook een vlucht uit de rauwe werkelijkheid lijkt, begin je ook mee te leven. Eigenlijk wil je twee dingen: een levende en gescheiden tweeling en een stel dode boeven. Maar voor het zover is, moeten we door ettelijke honderden pagina´s grove actie, waarin de coke rijkelijk ronddwarrelt en de boeven in hun rush de grenzen van het morele blind voorbij vliegen. Grappigste element in het verhaal: twee jongens gaan op stap en besluiten de hoeren met een bezoek te vereren. De racistische skinhead maakt hierbij gebruik van de diensten van een negerin en kan na afloop aan niets anders denken dat negerinnen “van binnen”  gewoon…roze zijn. Komt de overtuigde rascist tot inkeer…? Of…?

Het boek stuift alle kanten op, maar als lezer weet je de hele tijd wie achter de misdrijven en de moorden zitten. Geen whodunnit dus, maar gewoon een lekkere strak boek vol actie, dat zonder al teveel moeite in een goed te genieten film gegoten zou kunnen worden. Dus…: Wie koopt de rechten?

Waardering: 7,5/10


Lees “Vuile Handen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *