Spervuur – Chris Ryan

Titel: Spervuur
Auteur: Chris Ryan
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7754 7

Ergens in het grensgebied van Syrië en Irak neemt een terrorist een bijzondere positie in. Niemand weet wie hij is, men kent hem slechts onder de naam “De Kalief”. De man wordt diep gerespecteerd. En zo mogelijk nog dieper gevreesd.

Ondertussen wordt in Nigeria een SAS-team gedetacheerd met een missie waar ze geen zin in hebben. Ze moeten de ambassadeur beveiligen. Maar nog voordat ze voet aan de grond hebben kunnen zetten, laat staan voordat ze met hun babysit-klus begonnen zijn, wordt de man ontvoerd. Het team zet alles op alles om de ambassadeur te vinden. Helaas komen ze niet op tijd, maar ze vinden nog iets anders: een plan om een bacteriologische aanval in te zetten. “Vergeet explosies, dat is van de oorlog van gisteren”, merkt een van de personages op. En inderdaad, in dit verhaal merk je dat het fijn is om beschoten te worden. Tenminste, in vergelijking met het alternatief.

De verhaallijn in “Spervuur” is sterk, het tempo ligt goed en de spanning doorloopt een paar ideale spanningsbogen. Zoals gebruikelijk bij dit soort “literatuur” zijn de personages voldoende uitgewerkt, maar zonder onnodige diepgang. Sommige blijven hierdoor wat twee-dimensionaal. Ook valt op Ryan af en toe bijna in herhaling lijkt te vervallen. De precieze bewoordingen zijn weliswaar verschillend, maar de inhoudelijke boodschap is hetzelfde. Misschien is dat logisch, want op hoeveel verschillende manieren kun je beschrijven dat iemand een gevangene hardhandig verhoort? Maar na de tweede “overtuigende” ondervraging heb je het als lezer wel een beetje gezien.

Spervuur” moet het niet hebben van de geweldige zinsconstructies, woordgrapjes of diepgaande inzichten. Dit boek is gewoon, lekker oppervlakkig en gewelddadig. Prima vakantievoer dus!

Waardering: 7,5/10


Lees “Spervuur” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.