Solo – Jesper Stein

Titel: Solo
Auteur: Jesper Stein
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1823 6

Axel Steen heeft zijn leven bij de politie achter zich gelaten, en werkt nu als veiligheidsadviseur nu voor Zorn Investments . Hij richt zich nu volledig op zijn vrouw en dochter, die niet willen dat hij zijn voormalige job terug oppakt. Wanneer Axel een werknemer bij Zorn moet ontslaan omdat hij geld verduisterde, is dit slechts het begin van een reeks vol fatale gebeurtenissen.

Op hetzelfde moment wordt in de kelder van een appartementsgebouw een vermoorde immigrant gevonden. Vicki Thomsen, de voormalige collega van Axel, leidt het onderzoek. De politie zoekt vooral in de richting van het drugs- en bendemilieu gezocht. Doordat niemand echter zijn mond opendoet, komt Vicki vast te zitten. Alles wordt plots ingewikkelder als blijkt dat de immigrant een paar keer in Syrië is geweest én hij in het geheim vaak contact had de politie. Zijn contactpersoon? Axel Steen.

Zesde deel

Met “Solo” heeft Jesper Stein zijn zesde boek in de reeks rond Axel Steen neergezet. Het is opnieuw een razend spannende actiethriller die je tot op het einde in je greep houdt.

De plotlijn van “Solo” zit zeer goed in elkaar. De spanning is vanaf het begin aanwezig, en bouwt gestaag op tot een spectaculaire ontknoping. Daarnaast zijn er twee verschillende verhaallijnen, namelijk het moordonderzoek naar de immigrant van Vicki, en de zaak waar Axel aan werkt. In het begin zijn deze nog gescheiden, maar hoe verder het verhaal vordert, hoe meer het begint samen te vallen. Naar het einde toe vallen dan ook alle puzzelstukjes op hun plaats.

Empathie

Jesper Stein hanteert een aangename schrijfstijl die perfect bij het genre past. Er is geen te ingewikkeld taalgebruik, en de korte hoofdstukken maken dat je vlot door het verhaal gaat. Ook de wisseling van verhaallijn helpt hier aan bij, zo blijft de vaart constant in het verhaal.

Naast de voortdurende actie en spanning zijn ook de personages goed uitgewerkt. Vooral voor wat het hoofdpersonage, Axel Steen, betreft. Jesper Stein is erin geslaagd hem een menselijke kant te geven waardoor we met hem gaan meevoelen Je voelt zijn tweestrijd als hij moet kiezen tussen zijn familie en zijn werk. Die keuze verscheurt hem. Hij houdt van zijn vrouw en dochter, maar tegelijk blijft er de drang naar het vinden en straffen van misdadigers. Deze twijfel is een rode draad doorheen het verhaal. Dat zorgt voor extra empathie.

Actueel

In “Solo” worden enkele actuele thema’s besproken. Jesper Stein schetst een duidelijk beeld over het immigratiebeleid in Denemarken, alsook over de aansluiting van immigranten bij IS. Dit alles nauwkeurig verwerkt in het moordonderzoek.

Hoewel “Solo” dus het zesde boek uit de reeks is, is het geen enkel probleem om het boek los van de reeks te lezen. Sterker, tot nu zijn slechts vier van de zes boeken vertaald. Ikzelf las reeds “Onrust” (deel 1) en “Papa” (deel 5). Vooral “Papa” biedt wel meerwaarde om de relationele band tussen Axel en zijn vrouw te begrijpen. Maar gelukkig krijg je gedurende het verhaal beetje bij beetje de nodige informatie mee over het privéleven van Axel Steen. Dus er is geen reden om dit boek links te laten liggen.

Ontzettend van genoten

“Solo” is inmiddels het derde boek dat ik las rond Axel Steen, en ik heb intussen de smaak te pakken. Ook nu weer is Jesper Stein er in geslaagd mij op het puntje van mijn stoel te krijgen. Door het verwerken van actuele thema’s komt het verhaal ook realistisch over, en het doet mij als lezer aan het denken zetten. Kortom, ik heb er ontzettend van genoten, en “Solo” is naar mijn mening minstens even goed als “Papa”, waar ik vorig jaar erg lovend over was.

Waardering: 9,5/10


Lees “Solo” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.