Papa – Jesper Stein

Titel: Papa
Auteur: Jesper Stein
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1358 3

De Russische maffia is dichterbij dan je denkt….

Ex-politiecommissaris Axel Steen maakt momenteel deel uit van een zeer gevaarlijke undercoveroperatie. De Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) en Deense PET (Speciale Operaties van Politie inlichtingendienst) werken hiervoor samen. Axel, die deel uitmaakt van de PET, krijgt de opdracht om te infiltreren in het Amsterdamse criminele milieu. Met als doel om de Russische maffiabaas Grigor Grigovich, bijgenaamd Papa, in te rekenen.

Intussen vindt er een omvangrijke kluizenroof plaats in de Danske Bank. Adjunct-commissaris Vicki Thomsen, voormalig collega van Axel, leidt het onderzoek. Het onderzoek verloopt niet van een leien dakje. Niet alleen is het een erg complexe zaak, Vicki wordt ook tegengewerkt door enkele andere collega’s van haar afdeling. Wie kan ze nog vertrouwen?

Als blijkt dat er een aantal erg kostbare ruwe diamanten in een kluis zaten, maakt niet alleen Vicki jacht hierop, maar ook de Russische maffia. Want de eigenaar van de diamanten blijkt niemand minder dan Papa te zijn.

Deze twee ogenschijnlijk verschillende zaken, blijken uiteindelijk toch in elkaar over te vloeien. Het einde verloopt alleszins niet zoals gepland voor Axel en Vicki. Papa laat niet met zich sollen en neemt wraak. En dit kan wel eens erg persoonlijk worden…

Vijfde boek van Jesper Stein rond Axel Steen

“Papa” is het vijfde boek in de reeks rond Axel Steen. Het boek is zonder probleem los te lezen. Als lezer krijg je gedurende het verhaal voldoende informatie over het verleden van Axel. Zo kun je alles goed volgen. Er wordt een aantal keer verwezen naar de Aisha-zaak (het vorige boek), zonder teveel in detail te treden. Wat ik prima vind.

Het boek heeft twee grote verhaallijnen. Je hebt de verhaallijn over Vicki, die de kluisroof behandelt. Daarbij krijgt ze te maken met machtsmisbruik en corruptie. En je hebt de verhaallijn over Axel, die undercover gaat en tegenover de Russische maffia staat. Beide verhaallijnen zijn in mijn ogen evenwaardig en belangrijk voor het verhaal. De undercoveroperatie van Axel lijkt de spannendste, maar de kluisroof en alles daarrond brengt het niveau nog een trap hoger. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide verhaallijnen op het einde samenvloeien tot een spannend einde.

Het plot van “Papa” zit erg goed in elkaar. Een heel sterke verhaallijn, gecombineerd met een vlotte en aangename schrijfstijl. Het boek had me vanaf de eerst bladzijde in zijn greep. Ook de spanning is bijna doorheen het volledige verhaal aanwezig, met een hoogtepunt naar het einde van het verhaal toe.

Undercoveroperatie

Een sterk punt is de uitstekende weergave van de undercoveroperatie van Axel Steen. Daar heeft Jesper Stein punten mee gescoord, vind ik. De geheime briefings, detail voor de kledij en het karakter van het undercoverpersonage,… Het las heel prettig, en ik kon het mij visueel perfect voorstellen. Het gebruik van flashbacks hierbij vond ik ook een pluspunt.

Daarnaast heeft Jesper Stein ook aandacht voor de karakters van de personages. Deze worden erg sterk weergegeven, met goede onderlinge dialogen. Axel wordt neergezet als een uitstekende (undercover)agent die echter met persoonlijke (familiale) problemen en verslavingen te kampen heeft. Wat zijn opdracht wel eens in gevaar kan brengen. Hoe dan ook, de persoonlijke problemen van Axel en zijn ex-vrouw Cecilie bepalen mede het verloop en einde van het boek.

IJzersterke thriller boordevol actie en intriges

“Papa” is een ijzersterke Scandinavische thriller met een mooie wisselwerking tussen messcherpe acties en persoonlijke intriges. Het boek boeide me van in het begin en liet mij onderweg geen moment los.

Voorlopig is enkel het vijfde boek “Papa” en het eerste boek “Onrust” (net verschenen in herdruk) vertaald in het Nederlands. Dat vind ik erg jammer. “Papa” viel zodanig in mijn smaak dat ik graag de volledige reeks zou willen lezen. Misschien kan het succes van “Papa” zorgen dan ook de overige drie thrillers zullen worden vertaald. Ik hoop dit alvast van harte!

Waardering: 9,5/10


Lees “Papa” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.