Overmacht – Matthew Betley

Titel: Overmacht
Auteur: Matthew Betley
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0810 7

Wéér een ex-militair die zijn ervaring in het leger gebruikt als inspiratie voor actiethrillers? Jazeker, dat is Matthew Betley, oud-commandant van een scout sniper platoon, infanterie-officier en inlichtingenmedewerker. Kan nóg een oud-militair iets toevoegen aan Andy McNab, Chris Ryan, Jack Coughlin en al die andere schrijvers? Ja, verbazend genoeg wel.


Overmacht” begint ermee dat Logan West bijkomt uit een door alcohol veroorzaakt coma van bijna twee dagen. Met zijn katerige hoofd ontwaart hij een vreemdeling in zijn huis. De vreemdeling heeft slechte bedoelingen en ondanks zijn duizeligheid, evenwichtsstoornis en knallende koppijn weet West de vereemdeling te doden. Terwijl hij zich nog afvraagt wat die vent in hemelsnaam van hem wilde, is er een reeks van gebeurtenissen in gang gezet die hij nooit had kunnen voorzien.

Belangrijker is dat hij reden heeft aan te nemen dat zijn (binnenkort ex-) vrouw gevaar loopt. Uiteraard haast hij zich om haar te redden, waarna hij zich weer in de volgende strijd mag werpen. De oud-militair die na een gebeurtenis in Falluja hopeloos aan de drank raakte moet vechten voor zijn leven én om een bad guy ervan te weerhouden een kernbom tot ontploffing te brengen.

Als je op basis van het voorgaande denkt dat “Overmacht” snel wegleest, dan onderschat je het boek. Het tempo ligt hoog. Bijzonder hoog. De hoeveelheid geweld is excessief. Ik dacht eigenlijk alles in dit genre wel gezien te hebben, maar dit boek bevat zoveel geweld dat ik af en toe een pauze nodig had om bij te komen.

Sommige scénes zijn zelfs zo expliciet en beeldend verwoord, dat ik er een licht gevoel van misselijkheid aan overhield! Het centrale gegeven lijkt vergezocht, maar is tegelijkertijd bijzonder realistisch. De motieven van de hoofdpersonen zijn duidelijk en geloofwaardig.

Eigenlijk heb ik maar een kleine kritische kanttekening… het mag ietsje minder. Matthew Betley, denk ook aan de survivability van je lezers!

Waardering: 8,5/10


Lees “Overmacht” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *