Orphan X – Gregg Hurwitz

Titel: Orphan X
Auteur: Gregg Hurwitz
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0738 8

Heb je hulp nodig? 

Als twaalfjarige jongen werd Evan door Jack uit het weeshuis gehaald om deel te nemen aan een exclusief trainingsprogramma dat officieel niet bestond: het Orphan-project. De uitgekozen kinderen werden door de geheime dienst opgeleid tot de beste geheime agenten ter wereld. En Evan was de allerbeste onder hen.

Na een jarenlange training is Evan, die onder de naam Orphan X opereert, klaar voor het vervullen van zijn taak: het tot een goed einde brengen van uiterst gevaarlijke missies. Aangezien Evan officieel niet bestaat, staat hij er alleen voor. De enige die met hem in contact staat en zijn ware identiteit kent, is zijn leermeester Jack.

Wanneer er jaren later plots iets misloopt, besluit Evan om uit het project te stappen. En in het niets te verdwijnen. 

Hij besluit om onschuldigen te helpen, en noemt zichzelf de “Nowhere Man”: “Hij is een mythische figuur, een man wiens naam alleen maar wordt gefluisterd. De Nowhere Man. Er wordt beweerd dat hij alles zal doen om je te beschermen als je om zijn hulp vraagt en dat hij nooit faalt. Maar de Nowhere Man is geen sprookje, hij bestaat echt…”(flaptekst).

Als er iemand in nood is, kan hij/zij zijn geheim telefoonnummer bellen (1-855-2-NOWHERE) , waarna Evan komt helpen. Zodra Evan zijn taak volbracht heeft, moet diegene die de hulp kreeg het geheime telefoonnummer doorgeven aan één andere persoon die ook hulp nodig heeft. Slechts één.

Ondanks zijn voorzichtige aanpak en grondige voorbereiding wordt Evan op een dag in de val gelokt. Dit keer zit niet alleen zijn cliënt in de problemen, maar ook hijzelf. Wie heeft het op hem gemunt? En waarom? Een ding is echter duidelijk: iemand weet wie hij werkelijk is: Orphan X.

Gregg Hurwitz heeft met “Orphan X” een ijzersterke actiethriller neergezet. De spanning zit er vanaf het begin goed in, en neemt de lezer mee in een ultiem in elkaar gestoken plot.

Hurwitz is er in geslaagd om het karakter van Evan erg goed uit te werken. Je krijgt als lezer een duidelijk beeld van hem. De afwisseling tussen het heden en het verleden van Evan Smoak zorgt mede ervoor dat je beetje bij beetje Evan leert kennen. Naast de harde, “Orphan X”-kant van Evan zien we ook af en toe een zachtere, gevoelige kant. Dat breekt de vele actie af en toe, wat ik wel kan waarderen.

Daarnaast is alles in het verhaal erg gedetailleerd uitgewerkt: de uitgevoerde acties, de omgeving, conversaties,… Dit in combinatie met de vlotte schrijfstijl van Hurwitz zorgt dat je het verhaal als het ware voor je ziet.

In het verhaal komen er ook veel uitspraken voor die je even doen nadenken. Bijvoorbeeld deze: “Je moet het leven altijd respecteren. Pas dan kun je dat van jezelf op waarde schatten. Het moeilijkste is niet je in een moordenaar te veranderen. Het moeilijkste is je desondanks menselijk te houden.” (p.118).

“Orphan X” heeft nog een extra troef die ik erg leuk vind: de hoofdstukken. In tegenstelling tot de meeste thrillers heeft Gregg Hurwitz gekozen om elk hoofdstukken van een titel te voorzien. Geen datum of plaatsnaam, maar een titel die echt betrekking heeft op het hoofdstuk. Vaak kom je deze dan ook letterlijk in de tekst tegen. Bv. hoofdstuk 24 “Mislukt afspraakje” (na een mislukte ontmoeting met een cliënt), of hoofdstuk 51 “*&^%*!” (verkeerd aangeslagen toetsen). Hurwitz heeft duidelijk gevoel voor humor.

“Orphan X” is het eerste deel van de nieuwe gelijknamige reeks rond Evan Smoak, en deze legt de lat naar de volgende delen erg hoog. De vraag is dan ook of Hurwitz dit kan doortrekken naar zijn volgende boeken, “De Nergensman” en “De rekruut” (februari 2018). Ik ga alvast aan de ontdekking beginnen.

Waardering: 9,5/10


Lees “Orphan X” nu zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.