Open Doelwit – Vince Flynn

Titel: Open Doelwit
Auteur: Vince Flynn
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0550 2

Oud-topspion Mitch Rapp is het neusje van de zalm op spionagegebied. Maar helaas, nadat zijn dekmantel opgeblaze werd, was hij veroordeeld tot een kantoorbaantje. Bovendien is hij getrouwd, dus nog een reden dat hij niet mee in de frontlinies meestrijdt.

Alleen; er breekt een echt grote crisis uit. Een speciale eenheid die is uitgezonden om een gegijzeld gezin te bevrijden uit de klauwen van een Filipijnse terreurgroep wordt verraden. En het lek blijkt hoog in de regering. Tegelijkertijd broeit er van alles in het Midden-Oosten en doen zich er een aantal aanslagen voor, die wel eens tot een volkomen oorlog kunnen leiden.

“Open Doelwit” is een lekker spannend boek, met een paar mindere punten.

Om met het goede te beginnen; het is spannend. Het is een ingenieus beschreven plot, met een duidelijke lijn en een antagonist die goed te begrijpen is. Eerlijk gezegd zou ik me kunnen voorstellen dat de uitgever Flynn teruggestuurd had met de opdracht het boek tweemaal te schrijven. Eén keer vanuit het oogpunt van de Amerikanen, en een keer vanuit het perspectief van het terroristische meesterbrein. Op die manier zou je als lezer ineens herkennen dat ook de vijand ergens best te volgen is. Net zoals de slogan van een collega: “Het verhaal van Roodkapje klinkt heel anders wanneer je het beziet vanuit het oogpunt van de wolf”.

Minpunten waren er ook. Twee, om precies te zijn. Ten eerste die titel…. “Open doelwit”. Is dat eigenlijk Nederlands? Open doel, ja…dat wel, maar “Open Doelwit” klinkt me niet goed in de oren. Een Anglicisme of zo, misschien? Wat het ook is, het doet geen recht aan de Engelse titel “Executive Power” (Letterlijk: “Uitvoerende macht”).

Daarnaast is “Open Doelwit” wat achterhaald. Er wordt geregeld verwezen naar 9/11, wat in de titels die nu uitkomen steeds minder het geval is. Maar wat vooral bevreemdend werkt is de politieke context die wordt geschetst, een context waarin Saddam Hoessein een belangrijke positie heeft. Deze dictator is niet alleen allang zijn macht kwijt, maar hij is in 2006 ter dood veroordeeld en opgehangen. Wow, dat is echt lang geleden. Dat krijg je, als je een boek als dit pas na tien jaar vertaalt…

Aan de andere kant; een boek als “De Jacht op de Red October” blijft ook boeien, ook al is de Koude Oorlog (officieel) al 30 jaar voorbij. Maar je moet wel even doorhebben in welke tijd het verhaal speelt.

Kleine kritiekpuntjes, bij een verder heerlijk leesbaar boek.

Waardering: 8-/10


Lees “Open Doelwit” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.