Noorse goden – Neil Gaiman

Titel: Noorse goden
Auteur: Neil Gaiman
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1445 0

Vraag je je wel eens af waar poëzie vandaan komt? Hoe we aan de liedjes komen die we zingen en de verhalen die we vertellen? Vraag je je wel eens af hoe het komt dat sommige mensen fantastische, prachtige dromen kunnen dromen en die dromen als poëzie aan de wereld doorgeven om gezongen en verteld te worden zolang als de zon blijft opkomen en ondergaan, zolang de maan blijft toe- en afnemen? Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen prachtige liedjes, gedichten en verhalen schrijven en andere niet?

Het is een lang verhaal en het strekt niemand tot eer: er komt moord in voor en bedrog; leugens en dwaasheid, verzoeking en vervolging. Luister.” (p.105).

Neil Gaiman neemt je bij de hand en leidt je door de wondere wereld van de Edda. De negen werelden langs de wereldboom Ygdrasil en bevolkt door de Asen, Wanen, ijs- en vuurreuzen, dwergen en elfen. Aan de hand van korte verhalen, geschreven in mooie doch eenvoudige woorden introduceert hij de Noor(d)se godenwereld bij de lezer die daar misschien nog niet zo bekend mee is.

Neil Gaiman etaleerde al eerder zijn voorliefde voor mythologie in “American Gods” (2001) en “De bende van Anansi” (2005). In beide boeken neemt hij erg oude verhalen vanuit verschillende godsdiensten en steekt ze in een nieuwe outfit. Het zijn fantasyverhalen gebaseerd op eeuwenoude vertellingen. Beide boeken zijn van een zeer hoog niveau, maar waar “American Gods” zwaarder te verteren is, is “De bende van Anansi” lichtvoetiger.

In de proloog van het boek schrijft Gaiman dat hij zijn voorliefde voor mythologie – en dan in het bijzonder de Noorse – meekreeg door de Marvel-held Thor. Verbazend als je merkt hoe diep zijn (parate?) kennis reikt. Ikzelf leerde de Noorse godenwereld kennen door het boek “Goden en helden uit de Noordse mythologie” uit 1978. De heldere teksten van Brian Branston, versterkt door de briljante illustraties van Giovanni Caselli grepen me het godenrijk in. En ze hebben me nooit meer laten gaan.De Marvel-helden kwamen maar later.

Het boek zelf is een aaneenschakeling van opzichzelfstaande “losse” verhalen. Een literaire invalshoek die ik alvast niet meer waarnam sinds “Koning Arthur” van Jaap Ter Haar (1973). Een originele benadering. Heel wat verhalen hebben Thor en Loki als dankbare hoofdpersonen, de andere goden komen veel te weinig aan bod. De evolutie van Loki van schelm tot de ultieme tegenstander komt mooi aan het licht. Verraad is in Asgaard nooit ver te zoeken.

Het nadeel van het boek is dat het lijkt alsof er vele verhalen niet verteld worden. Elk verhaal blijft mooi overeind, sterk en goed geschreven. Maar het roept op tot meer verhalen. Kort samengevat: het is een boek vol mooie verhalen maar de lezer blijft wat op z’n honger zitten omdat hij/zij aanvoelt dat het verhaal niet volledig wordt verteld. “De Griekse mythologie naverteld door Ilja Leonard Pfeijffer” (2011) is voor mythologie-liefhebbers dan een nog betere aanrader. Een groot voordeel van het boek is dat je makkelijk één verhaal kunt lezen en het boek terug kan wegleggen, zonder dat je uit het boek wordt weggezogen.

Waardering: 7/10


Lees “Noorse Goden” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.