Eenheid 731 – David Khara

Titel: Eenheid 731
Auteur: David Khara
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 0057 6

Iemand van jullie ooit van David S. Khara gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik de naam op een website tegen kwam en besloot een van zijn boeken te lezen. Die onbekendheid? Die heeft wat mij betreft een reden. Misschien had ik me van te voren moeten verdiepen in Khara en zijn boeken, want stiekem verwachtte ik een soort Andy McNab meets Tom Clancy. En daar ging ik, en wat mij betreft het boek met me, de mist in.

In 1957 vindt er in een biologisch laboratorium ergens in de V.S. een onderzoek plaats naar een biologisch wapen. Dan gaat het alarm af en wordt het virus gestolen. Vervolgens verschuift het verhaal naar de tegenwoordige tijd, als een dorp in Tsjechië compleet uitgemoord wordt. Hetzelfde virus lijkt de boosdoener te zijn. Tegelijkertijd wordt de mentor van de Israëlische agent Eytan “Morg” Morgenstern ontvoerd als een vorm van chantage van het Consortium, een groot bedrijf. Hun doel: Morg aan het werk krijgen om uit te zoeken wie hierachter zit. Aan Morg de schone taak om het raadsel op te lossen, samen met de beeldschone maar levensgevaarlijke Elena. Die ook nog eens zijn rivale is. Dus.

Tot nog toe een potentieel interessant verhaal, niet? Naar die mening neigde ik ook, totdat blijkt dat Morg over superkrachten beschikt door experimenten die vroeger op hem zijn uitgevoerd. Hij is een vechtmachine die niet verslagen kan worden, net zoiets als de Hulk wanneer die boos is. En daar gaat de geloofwaardigheid en mijn interesse er direct achter aan…

Morg en Elena reizen van hot naar her om de boel te onderzoeken. Van Praag naar Moskou en uiteindelijk zelfs naar Tokyo, waar het verhaal zijn climax krijgt. Want het blijkt dat geheime experimenten door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verhaal spelen. Maar die climax is eigenlijk een anticlimax. Want net als alle actiescènes, of misschien wel alle scènes in het boek, is deze afsluiting ontzettend zwak geschreven.

Ik werd niet blij van “Eenheid 731”¸ maar dat had de “oplettende” lezer vast al gemerkt. En dat is jammer. Ondanks de veelbelovende verhaallijn is het boek uiteindelijk niet meer dan een vlug tussendoortje dat je misschien, net als die caloriebom bij de MacDonald’s, beter links had kunnen laten liggen.

Waardering: 4/10.


Lees “Eenheid 731” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *