Dwaalspoor – Pjotr Vreeswijk

Titel: Dwaalspoor
Auteur: Pjotr Vreeswijk
Uitgever: LetterRijn
ISBN: 978 94 918 7542 7

Zelden is een titel zo treffend als de titel “Dwaalspoor”. Pjotr Vreeswijk brengt de lezer in deze actiethriller in verwarring en zet ons op het verkeerde been.

We volgen Alex De Klerck, ex-agent van de geheime Europese antiterreureenheid Operations. Hij werkt tegenwoordig ergens in het oerwoud, maar wordt naar Brussel geroepen door zijn oude baas. Er dreigt een terreuraanval van ongekende omvang.
Als eenling heeft hij echter weinig in te brengen, dus zoekt hij de hulp van Suzanne Boyle, een oude vriendin die voor de CIA werkt. Terwijl een geheimzinnige trein vanuit Rusland richting Europa rijdt, zetten de twee alles op alles om de ineenstorting van het continent te voorkomen.

Splitsing

Het boek “Dwaalspoor” lijkt eigenlijk een samenvoegsel te zijn van twee verschillende verhalen. Misschien zelfs een ander schrijversteam. In negatieve zin komt dat naar voren uit de spelfouten, die vanaf halverwege het boek ineens opduiken en in aantal snel toenemen. Interessanter is echter de U-turn die het verhaal van Vreeswijk neemt. Is hier bewust over nagedacht, is het gepland? Of is dit iets wat is ontstaan?

Vreeswijk, in het dagelijks leven politie-agent, bevestigt dat zijn verhaal soms simpelweg ontstaat: “Ook voelde ik de drang om weer over Alex te schrijven (…) Suzanne, daar was ik nog niet zo zeker van. Grappig was, dat Alex in verschillende recensies eigenlijk niet los van haar werd genoemd. Ze werd door de lezer goed gewaardeerd en zo ontstond daar, eigenlijk ongewild, het setje Alex en Suzanne.” (p.261-262).

En over de nieuwe baas van de Europese antiterreurbeweging: “Dan was daar Henry. Hij is een moderne manager zoals we die wel vaker tegenkomen. Een zij-instromer, een afgestudeerde bolleboos die een tijdje cowboytje en indiaantje wil spelen voordat hij echt carrière gaat maken. Ze werken overal en iedereen kent er wel eentje.”(p.262).

Het grappige is dat de splitsing halverwege (afgezien van de spelfouten) wél heel goed werkt. Het versterkt het verhaal, dat overigens vanaf het begin al heel sterk is, en vergroot het leesplezier.

Dwaalspoor” is een mooie actiethriller, met heerlijke ouderwetse spionageplots, een moderne insteek en een prachtige wending.

Waardering: 8/10


Lees “Dwaalspoor” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.