De Rechtvaardigen – David Baldacci

Titel: De Rechtvaardigen
Auteur: David Baldacci
Uitgever: Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN: 978-90-229-945-8-0

“Bij de naam David Baldacci moet gedacht worden aan een status als die van John Grisham”, aldus een citaat op de cover van het boek “De Rechtvaardigen”. John Grisham kennen we als een uitzonderlijk goed auteur, maar het gezegde luidt: “Never judge a book by it’s cover”, dus tijd om eens te kijken of het boek ook echt zo goed is als dit citaat uit het gratis krantje “Metro” ook terecht is.

Bij hoofdstuk een valt de lezer samen met de hoofdpersoon gelijk midden in de actie. De hoofdpersoon, die zich Oliver Stone noemt, is zojuist van een hoge klif in zee gesprongen, en bevindt zich in de woeste branding, op zoek naar een plek om aan wal te gaan. Vervolgens leren we via flashbacks dat hij zojuist wraak heeft genomen op een paar lieden die hem het een en ander hebben aangedaan. Wraak op een manier dat ze het niet kunnen navertellen.

Een woedende generaal, die deel is van de National Security Agency, stuurt agent Knox achter Oliver aan, met de opdracht hem te pakken te krijgen. Een kat en muis spel begint, waarbij na verloop van tijd ook de vrienden van Oliver betrokken raken. Oliver zit intussen in een klein dorpje in de middel of nowhere, een ideale plek om onder te duiken, ware het niet dat er toch wel erg veel mensen op onnatuurlijke wijze het leven laten. Oliver probeert de mensen die hem geholpen hebben te helpen, alsmede de vrouw op wie hij verliefd werd, en raakt betrokken bij een ingenieus opgezette criminele operatie.

Het boek leest als een trein. 316 pagina’s spanning, in drie dagen. Zo spannend, en zo boeiend, dat het boek nadelig voor je kan uitpakken: je verliest namelijk heel makkelijk de tijd uit het oog, waardoor je de nodige uren slaaptekort opbouwt. Erg vervelend, als je de dag erna moet werken. Mijn eindoordeel: Uitgeverij Bruna mag die quote uit de Metro wat mij betreft op de cover laten staan.

Aanrader voor iedereen die van actie houdt.


“De rechtvaardigen” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.