De Afghanistan missie – Andy McNab

Titel: De Afghanistan Missie
Auteur: Andy McNab en Kym Jordan
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 978 90 229 9759 8
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)

Andy McNab, de ex-SAS-militair, duikt in de actualiteit van “De Afghanistan Missie”. We volgen Dave, de ervaren sergeant, die met zijn jongens richting Afghanistan vertrekt. Een aantal kent hij al een tijdje, zoals zijn steun en toeverlaat Jamie, Mal, Finn, Steve en nog een stel. Maar er zijn ook wat nieuwelingen, zoals “Spekkie Bacon” en “Vullis” Binn. En dan is er Luitenant Weeks, die net van de academie komt en nog een heel stuk in zijn rol als officier moet groeien.

Al meteen bij aankomst in Afghanistan is het raak en komt het peleton onder vuur te liggen. Het eerste van vele vuurgevechten. Wanneer ze op de basis aankomen horen ze hun missie: bescherm een ploeg burgers die naar olie zoeken.

Gedurende hun zes maanden maken de mannen alles mee wat we op het nieuws zien: pogingen tot diplomatie, hinderlagen, vuurgevechten, mazzel en pech, ze zien vrienden gewond raken of sterven. Alles beschreven op de manier die we van McNab gewend zijn: levensecht en superspannend.

Toch is dit boek niet zoals de eerdere boeken die ik van McNab heb gelezen. Want hij voegt namelijk twee dingen toe:

Ten eerste een stukje zelfspot: “Je moet een cursus Creatief Schrijven hebben voltooid voordat je bij het Regiment mag”, laat McNab een van de personages zeggen. Een duidelijke verwijzing naar hemzelf, aangezien McNab zichzelf presenteert als iemand die na zijn carriére in de SAS (Het Regiment) de pen ter hand heeft genomen. Hij was daarmee de eerste van velen.

Ten tweede voegt hij, of is het co-auteur Jordan, een nieuwe dimensie toe: het thuisfront. Hoe gaan de vrouwen van de militairen om met de afwezigheid van hun man? Jennie, de vrouw van Dave is zwanger en staat op het punt van bevallen. Jamie heeft wat strubbelingen met zijn vrouw, die nogal geïsoleerd is als hij niet thuis is. En zo heeft elke vrouw wel iets. Maar wat ze gemeen hebben is de angst, de onzekerheid. De vrees voor de klop op de deur, de officier en de maatschappelijk werker die slecht nieuws komen brengen. Hoe gaan de vrouwen om met de angst? Hoe reageren ze wanneer één van de jongens eerder dan verwacht thuiskomt, helaas niet ongedeerd? En hoe gaan ze om met het nieuws dat er iemand sneuvelt?

De toevoeging van het thuisfront verrijkt het boek enorm. Het voegt een hele nieuwe wereld toe, die in de eerdere werken van McNab ontbrak. Overigens hadden we dat toen niet door, omdat de actie altijd al zo spannend was. Maar nu dat we het weten, zien we wat we eerder gemist hebben.

Met “De Afganistan Missie” laat McNab zien dat hij gegroeid is als schrijver.


Lees “De Afghanistan Missie” zelf!

Trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *