Cirkel van het Kwaad – Wilbur Smith

Titel: Cirkel van het Kwaad
Auteur: Wilbur Smith
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 978 94 016 0048 4

Hector Cross heeft het helemaal voor elkaar. Na een roerig verleden als militair en private beveiliger is hij getrouwd met Hazel, met wie hij een kindje verwacht. Door een goed gevoel voor zaken zijn ze beiden erg vermogend, dus de toekomst ziet er goed uit. Totdat zijn vrouw voor zijn ogen wordt vermoord. Of eigenlijk, geëxecuteerd, want de aanval is dusdanig georganiseerd dat het Hector snel duidelijk is dat dit professionals zijn, die zijn vrouw doelbewust hebben opgezocht. Het is Hector al snel duidelijk wie er achter moeten zijn. Hector Cross gaat op jacht.

“Cirkel van het Kwaad” begint ongelofelijk sterk, als een echte pageturner. De woede, de frustratie en de motivatie om de daders terug te pakken druipen van de pagina’s. De zoektocht naar informatie, de reis naar het target, de verkenning, het verraad, de desoriëntatie worden allemaal bijzonder scherp in beeld gebracht. Maar dan komt er ineens een wisseling van perspectief, waarbij we leren hoe de vork nu écht in de steel zit. En dit stuk, wat enkele hoofdstukken beslaat is een stuk minder overtuigend. De in dit stuk geïntroduceerde personages komen een stuk kunstmatiger op me over dan de vrienden en vijanden die we eerder hebben leren kennen. De ontwikkelingen zijn net een tikkeltje te hectisch. Hierdoor verliest het boek spanning en leesbaarheid.

Tegelijkertijd gebeurt er in dit deel iets op het persoonlijke vlak wat je al rond pagina 10 ziet aankomen. Hierin zit een stuk voorspelbaarheid die, eerlijk gezegd, gewoon een beetje jammer is. De laatste hoofdstukken, waarin alle puzzelstukjes op hun plek vallen (of beter, nogal gewelddadig alle kant op vliegen) zijn weer ouderwets spannend leesvoer. Maar toch beklijft bij mij een licht gevoel van teleurstelling door het middelste stuk.

Waardering: 6,5/10


Lees “Cirkel van het Kwaad” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *