Black Site – Dalton Fury

Titel: Black Site
Auteur: Dalton Fury
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1009 4

Oh nee toch, niet wéér zo een oud-militair die zijn ervaringen in het leger gebruikt om wéér zo een actie-thriller te schrijven? Dalton Fury is daar duidelijk over: dat nooit! Sowieso vindt hij zichzelf niet zo een briljante schrijver. Een eerder non-fictie werk deed hem beseffen dat hij op school beter had moeten opletten bij de lessen Engels. En nu dan fictie: “Black Site”. En dat moet dan anders zijn dan al die anderen. Fury legt de lat hoog voor zichzelf. Hij komt met de gevallen held Kolt Raynor.

Kolt Raynor was ooit lid van het militaire elitekorps Delta Force. Een man die de klus gedaan kreeg, al kleurde hij af en toe buiten de lijntjes. Tot de klus die hem een oneervol ontslag opleverde. Nu besteedt hij de dag met het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol. Vanwege zijn verloren status, maar bovenal vanwege zijn schuldgevoel. Want door zijn fout, zijn een stel vrienden om het leven gekomen.

Tenminste, dat denkt hij. Totdat op een dag de deur uit zijn trailer wordt gebeukt. Een paar oud-collega’s vertellen hem dat zijn maten nog leven en gevangen zitten in Afghanistan. Officieel kan de VS niets beginnen, maar Raynor is een burger. Dus wie houdt hem tegen?

Tijd om weer te gaan trainen en zijn maten te redden. Maar ook dit keer houdt hij zich niet helemaal aan de opdracht. Daardoor ontdekt hij een enorm slim plan van de vijand.

Is Fury erin geslaagd om iets te schrijven dat zich onderscheid van soortgelijke boeken? Zijn held is een verademing. Wat een heerlijke mislukking. En ook de missie zelf wordt heerlijk fris beschreven. Al moet ik toegeven dat het deel ná zijn training al wat meer standaard wordt. Maar toch, de zelftwijfel blijft aan Raynor knagen. Zijn worsteling om het juiste te doen… ik hou wel van een gemankeerde held. En dat is Raynor zeker.

Ook de koers die het verhaal opgaat is de moeite waard. Het grote vijandelijke plan is te bizar voor woorden, maar absoluut niet onmogelijk. En daar speelt een zogenaamde Black Site een belangrijke rol in. Eigenlijk is het een briljant idee. Het is wachten tot de eerste Jihad-ganger dit boek meeneemt en het als inspiratie gaat gebruiken. Onwaarschijnlijk, maar geloofwaardig. Een mooie combinatie.

Waardering: 8-/10


Lees “Black Site” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *